Ново бъдеще за 3D принтираните протези

При среща с Шон О’Конър в болница, който по рождение е с частично липсваща ръка, инженерът на GE Лаймън Конър (Lyman Connor) се ентусиазира да стартира проект, който да промени производството на протезни ръце. Самият Конър претърпява сериозна велосипедна катастрофа и тогава се сблъсква със сериозната сума за добра протеза за ръка, която стига до $50,000. Едновременно с това статистиката сочи, че само в САЩ над 60,000 човека губят ръка всяка година и едва половината от тях успяват да ползват впоследствие протеза.

„Бях потресен от тази цена,“ споделя Конър. „Тя единствено добавя сол в тежката рана. Мотивацията ми бе да проектирам способ, който има същите възможности като „ръцете“ за $50,000, но на съвсем малка част от цената.“

Шон О’Конър е първият човек, оборудван с новата бионична протеза на Конър. Въпреки че Шон има покрита от здравната си застраховка протеза, той никoга не се е чувствал комфортно с нея. Така се съгласява да получи експерименталната на Конър, която е в пъти по удобна, гъвкава при ползване и олекотена.

В този първи етап от своите разработки Конър се доверява на адитивното производство и при проучването си се спира на машините на Formlabs, които предлагаме и ние. В последствие 3D принтирането се оказва и най-рентабилно. Четирите принтера Form 2 съставляват цялата продукция, позволявайки на Конър да проектира, прототипира и произвежда всичко на едно място.

Проектът на Конър за нов вид бионична ръка стартира с един пациент – Шон, но с времето се превръща в лавинообразен успех с потенциал да повлияе на много хора в нужда. „Бих искал да постигна нещо достъпно и да променя цялата демография кой може да си позволи подобни протези. Цялата идея е да отведем проекта до световен мащаб и глобален положителен ефект чрез достъпността на 3D принтирането като технология,“ споделя амбицията си Конър.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *