Незабавно хирургично планиране с 3D принтирани кости

„3D принтът промени изцяло работния ми процес. В работата ми като хирург той ми помага за едно по-ефективно планиране и ми дава по-добро разбиране за това какво предстои, така че да нямам изненади в операционната зала. С модерния радиологичен софтуер мога да видя виртуален модел на екрана, но нищо не може да се сравни с това да държиш модела в ръцете си.“ – Бойд Голди, консултант по ортопедична хирургия

 

Въведение:

Д-р Бойд Голди, консултант по ортопедична хирургия  в Holly Private Hospital, Лондон, третира пациенти с проблеми, свързани с горните крайници, включително рамото, лакътя, китката. Той е пионер в използването на 3D принтери в областта на ортопедията и изнася редовни лекции по темата. 3D печатът му помага да образова пациентите си и да улесни  планирането на сложни операции, като използва 3D модели за референция по време на операцията.

При подготовката за операция, рентгенолозите правят CT сканиране и запазват данните на CD, за да ги прегледа д-р Голди

  

Предизвикателство:

3D принтът обикновено се използва в комплексната хирургия, но повечето хирурзи поръчват готови 3D модели. Д-р Голди не се задоволява с това, тъй като е прекалено скъпо и отнема седмици, за да се доставят 3D частите. Както казва д-р Голди: „Това не работи, ако имате човек със счупена китка и на следващия ден е операцията.“

 

Д-р Голди превръща медицинското сканиране в модел за печат, като използва безплатен софтуер с отворен код.

 

Решение:

Д-р Голди  закупува Ultimaker 2+. Когато се използва в комбинация със софтуер с отворен код (slicer.org), той може да отпечата точни копия на фрактури за няколко часа, в зависимост от размера. Д-р Голди обяснява как работи: „Помолих радиографите да запишат CT на диск. След това файловете могат да се извлекат и да се импортират  в софтуера за направата на финалните параметри на 3D принтера. „Ultimaker спестява и много средства.  Медицинският софтуер е скъп (хиляди паунди) и отнема време. За разлика от това, с неговия 3D принтер, д-р Голди може да създаде модели за броени минути, и то само за части от цената.

Готови костни модели в рамките на часове 

 

Резултати:

• Лесна комуникация с пациентите чрез осезаеми модели

• Оптимизирано хирургично планиране и по-малко часове за самата операция

• Евтини и ефективни помощни средства за визуализация

• Персонализирани модели, съобразени с индивидуалните изисквания

 

Цена:

Разходите за 3D печат зависят както от размера на модела, така и от степента на сложност. С Ultimaker 2+ времето за планиране на хирургическа операция се намалява от седмици до няколко часа, а  разходите се занижават близо 100 пъти.

Външни доставчициUltimaker + собствен софтуерUltimaker +софтуер с отворен код
Цена850$/модел345$/модел7$/модел
Време2 седмици5 часа2,5 часа

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *