Функционална 3D принтирана керамика

Холандецът Оливие Фан Херпт е очарован и силно привлечен от възможностите на 3D технологиите. Но когато започва да проучва как посредством тях да произвежда по-голяма и авторска керамика за бита, открива, че настолните машини не могат да са му от полза. Затова той прекарва последните две години и половина в проучване на технологии и методи, така че да проектира своя машина за производство на финкционална 3D принтирана керамика.

3d-printing-ceramic-printer

3d-printing-ceramic-delta-big

Така Оливие построява свой собствен екструдер за глина, който му позволява експерименти с различните вариации на материала. След множество проби, той стига до финален вариант, с който работи в момента. „Сега съм в състояние да създавам обекти до 80 см. височина, с диаметър 42 см. Чрез промяна на настройките на машината, мога да придавам на глината различни мотиви и форми,“ казва дизайнерът.

3d-printed-ceramic-overview

 

Неговите съдове са както функционални, така и изключително красиви. Оливие Фан Херпт продължава да подобрява своя метод за 3D принтирана керамика. „3D принтирането има потенциала да върне в бита уникалните и индивидуални обекти, които умеят занаятчиите. Но, този път посредством машина, която произвежда крайния продукт. Всяка уникална ваза в моите колекции разкрива силата на най-съвременните технологии, докато ни напомня за отминалите дни.“

3d-printed-ceramic-vase-1

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *