3D принтът става част от архитектурния процес

Старото среща новото

Процесът на дизайн е свързан със знанието как моливът може да срещне листа хартия.Чрез скициране на идеи, архитекти и дизайнери могат да визуализират идеите си и да ги представят пред клиенти. Въпреки това е трудно и не винаги възоможно да се пресъздаде реалистичен облик на хартия. Физическият модел може да покаже 1:1 как ще изглежда вече реализиран дизайн и тук влиза в употреба 3D принта.

3D принтиране и ландшафтен дизайн

Kurt Kraisinger e един от дизайнерите, който се възползва от предимствата на новата технология. Той вече над 20 години се занимава с консултация на различни ладшафтни проекти в САЩ. Заедно със своя екип той трансформира външни пространства в запомнящи се места, които позоволяват на хората изцяло отдаването на заобикалящата среда и при това без вреда за нея. През годините той е работил върху проектирането на частни резиденции, коропоративни комплекси, комерсиални шопинг центрове и големи увеселителни паркове. Курт обяснява как 3D принтът е навлязъл в работата му и как го улеснява, за да предлага все по-добра услуга на клиентите си.

Дизайн процесът

Важна част от дизайн процеса е споделянето на концепцията с поръчителя. Програми като SketchUp и Pool Studio са отлични дизайн инструменти, но създадените с тях рендери могат да бъдат само двуизмерни, което ограничава клиента да си представи предложеното му оформление. 3D принтът разкрива как ще изглежда дизайна и дава на клиентите нещо, което те могат да пипнат и да показват на други.

Курт казва: “Смятам, че съвсем скоро всеки ще има 3D принтер в къщи. Ще дойде време, когато ще можем да изпращаме само файл на клиента, а той ще може сам да си принтира 3D модела.”

Употребата на Ultimaker

Курт и неговият екип използват Ultimaker 2, защото той най-добре отговаря на нуждите им, тъй като е компактен, работи в детайл и е много лесен за употреба. Най-често използват ABS, тъй като е най-подходящ за крайния им продукт и показва най-ясно и ефективно дизайна им. Те правят всичките си модели монохромни и не ги оцветяват.

Предимствата

Наличието на 3D модел помага за лесната комуникация на визията към клиента. Допълнително чрез 3D принт дизайнери, архитекти и клиенти много по-лесно могат да разберат пространствените връзки и движенията в имота.

“Можеш да погледнеш модела от различните перспективи, отблизо или от дистанция”, обяснява Курт.

С поглед към бъдещето

Винаги ще има традиционен рендеринг в дизайн процеса. Но 3D моделът е този, който дава реалното усещане за дизайн и архитектура и също така осигурява спокойствие на клиента за проекта, защото може да си го представи. Моделът може да остане като артефакт, дори след приключване на проектантската и строителната дейност. Курт обобщата: “3D принтираните модели са важни като дизайн инструмемнт. Гледайки пространствата в истинска триизмерност, въпросите за нива, перспектива и пропорция стават осезаеми и много по-достъпни, отколкото гледайки проекта на екран или хартия. Също така 3D моделът помага на архитектите и дизайнерите да видят идеята си реализирана в умален мащаб и да видят грешки и несъотвествия, които да преработят.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *