Платформата THE NEW RAW

The New Raw е платформа за иницииране на разнообразни проекти и документиране на техните резултати в общата сфера между дигиталното производство и извличането на материали. Основана преди по малко от една година от гръцкия тандем Foteini Setaki и Panos Sakkas, платформата вече има в портфолиото си две международни работилници и едно градско изследване в сътрудничество с холандски партньори.

Целта на The New Raw е да разпространи знания относно възможностите на новите технологии и методите на адитивното производство за намирането на решения на такива глобални проблеми като замърсяване и свръхпроизводство. Чрез семинари, публични събития и независими изследвания те изграждат активна и мултидисциплинарна мрежа от експерти, партньори, заинтересовани лица, потребители и ентусиасти.

3 cover

Всяко лято хиляди хора от цял свят пътуват до гръцките острови, за да прекарат лятната си ваканция там. Населението на тези малки острови се увеличава с около 300%. Това моментално означава повече отпадъци, които понякога се събират и превозват обратно към специалните съоръжения за рециклиране в Атина, но в повечето случаи остават на острова и замърсяват красивите плажове и природата.

img_9_1467648480_ed92eff813a02a31a2677be0563a0739

(проектът ReCYCLAD3D е за изработка на 3D очила за кино)

В своя първи уъркшоп през септември 2015 г. те успяват да съберат 27 участници от цял свят на остров Сирос, Гърция, за да намерят начини за трансформирането на пластмасови отпадъци в нов суров материал благодарение на 3D принтирането. Специалисти от сферите на индустриален дизайн, архитектура, изкуство и екология работят заедно една седмица в наблюдение и експерименти с рециклирането на боклука. Накрая те достигат до 5 концепции, всички базирани на пре-употребата на пластмасови бутилки за вода с реалистични дизайн и бизнес модели.

31 14

В своя следващ проект The New Raw – plastic / Belgrade ментори и поканени да участват дизайнери търсят нови форми за бързото прототипиране на сувенири за Белград. Пет дни те експериментират с рециклирането на пластмасови капачки, за да стигнат до някои както иновативни, така и много атрактивни идеи.

Screen Shot 2016-07-18 at 2.04.15 PM

28

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *