Бъдещето на храната

3D принтирането намира приложение в почити всички сфери на нашия живот. Любопитство буди бъдещето му приложение в хранителната индустрия; това би имало сериозен ефект върху начина ни на живот в идните десетилетия.

Philips Design в Айндховен са разработили серия от концепция за 3D принтер, който притежава функцията да „отпечатва“ комбинация от хранителни съставки в разлини форми и състав.
Създаването на прототипа на 3D принтер е подчинен на въпроса какъв би бил живота на планетата в идните 20 години. Проучването взима под внимание по-широки социални тенденции като нарастването на популярността на органични съставки, генетичната модификация, моделите за отглеждане на храна, заплахата от сериозни хранителни липси, растящите цени на храните и новостите в лечебната медицина.

dezeen_Print-Shift-3D-printed-food_2

Нововъведението може да се използва заедно с други устройства, които биха ни помогнали да анализираме собствените си хранителни потребности и питателната стойност на храната. Вместо да разчитаме на информация от общ характер като „препоръчителен дневен прием“, ще бъде възможно да се сканира храната и съответно да се анализира колко добре съдържанието й отговаря на нуждите ни. Идеята за 3D принтираната храна е вдъхновена от молекулярната гастрономия – модерен стил на готвене, стремящ се да проучи физичните и химичните трансформации на съставките при готвенето.

dezeen_Print-Shift-3D-printed-food_4

Технологията на 3D печата дава възможност храната да бъде преобразувана в различна от обичайната й форма. Например, може да бъде сервиран морков като пяна или пармезан като спагети. Принтерът ще има свойството да приема различни хранителни съставки, след това да ги комбинира в съответната последователност и оформи в желаната от потребителя форма.
Иновациите в принтирането и анализирането на хранителните продукти несъмнено ще бъдат от огромна полза за тези, които се опитват да поддържат здравословен начин на живот и за хората със задравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *