ЗА БИЖУТАТА И ПРИНТЕРИТЕ

 

Ако някога сте попадали в ателието на бижутери, сигурно сте забелязали организираният артистичен хаос от десетки малки инструменти, чудати дреболии, разни скъпоценни камъни и какви ли не още материали. В тази миниатюрна страна на чудесата, откъдето се раждат невероятни сложни обекти на изкуството за носене, все по-настоятелно и удобно се настаняват високотехнологични машини в помощ на творческия процес. Монитори с висока разделителна способност, свързани с лаптопи и разположени до 3D принтери.

В индустрия, базирана изцяло на качествената ръчна изработка, може би връзката между бижутери и най-новите и модерни технологии не е разбираема на пръв поглед. Но всъщност тяхната връзка е съвсем смислена и развиваща ги взаимно. Ползването на компютърно проектиране и производство (CAD / CAM) за подобряване на дизайна на бижута и финалният резултат при качеството им са вече лесно доказуеми.

 

 

Обучение: Все повече училища за дизайн предлагат като задължителна част от подготовката на студентите си работа с CAD/CAM технологии. Студентите се обучават на основите на традиционния дизайн наред с компютърно рендeриране. Процесът на обучение продължава с леене, полиране, и други. Отвъд теоретичните концепции, учениците получават умения, необходими за бъдещата им работа като бижутери и предприемачи.

 

По индивидуална поръчка: В отговор на търсенето на красиви, често необичайни бижута и уникално преживяване за потребителите, дизайнери използват 3D принтирането, за да покажат индивидуален и адекватен подход към изискванията на клиентите си. Вместо да се чудят дали обектът на картинката ще изглежда по същия начин, клиентите могат да изпробват достатъчно реалистичен прототип и да нанесат корекции по него в движение, преди да се е стигнало до употребата на скъпи материали и понякога дори мащабно разочарование. Смолата на Formlabs Grey, например, е с достатъчна здравина и фини детайли, които да устоят на пробване.

 

Производство и тестване на място: Всеки бижутер може да провери валидността на проекта си и като естетика, и като точност преди да стигне до идеалния окончателен модел дори в рамките на един ден. Пробите с прототипи, които са 3D принтирани, се случват за няколко часа и стойността на този „оглед“ на всеки аспект от идеята е необходим, достъпен и прецизен елемент от цялостния процес.

 

Formlabs предлагат специални насоки за направата на поръчкови бижута в удачно и лесно подредени стъпки на този линк.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *