Направи си сам аксесоари

Запаленият велосипедист и маркетинг директор на 3Doodler Kelley Toy решава да покани продуктовият разработчик и инженер Samson Wong да създат и тестват серия от аксесоари за велосипеди с помощта на популярната писалка за 3D принтиране в движение 3Doodler. Двамата се спират на решения за два типа държачи: за бутилка и за камера.

Процесът на прототипиране

Приставката за бутилка може да изглежда като проста конструкция, но нейното „3D надраскване“ с 3Doodler от нулата е по-сложна задача. Подобряването на напрежението и здравината, както и приятното прилягане на бутилката към рамката на колелото, са изключително важни. В същото време е нужно да се спазят принципите за издържлив и приятен на външен вид дизайн с функция.

За Samson е важно да разбере как самия прототип ще се задържи към рамката. Затова той решава да ползва вече съществуващи подобни приставки, да ги изучи като структура и да се пробва да ги репликира с 3Doodler. Той се спира на най-разпространения холдър – този, който по подобие на щипка, обхваща рамката. Но при първите му опити разбира, че „щипките“ са чупливи и трябва да засили тяхната здравина, като пази баланс с гъвкавостта на материала.

Той споделя: “За да направя достатъчно стабилна поставка, направих три слоя ABS, изграждайки пластмаса с дебелина около 5 мм.” Относно пълнителите, той се спира на ABS, тъй като е с една идея по-гъвкав.

Тестване и преработка

Прототипът е налице. Ред е на Kelley да го тества при различни условия на каране: “Беше лесно да вадя бутилката и да я прибирам, докато карам, но усещах, че има място за подобрения, защото дочух звук от леко счупване,” споделя тя. В крайна сметка тя смята, че е нужен по-здрав дизайн. Samson решава да го постигне, като оформя поставката директно по формата на бутилката, за да не се мърда и търка, докато е в движение. Този подход се оказва истински успех и като функция (много по-солиден), и като дизайн (по-минималистичен).

Затова и съветът на Samson към бъдещите дизайнери с 3Doodler е “Копирайте съществуващи продукти и надграждайте оттам насетне. Променяйте идеята си, така че да отговаря на вашите нужди.”

Иновация за креативни решения

Samson използва същия принцип и при направата на поставка за спортна камера. След проучване на съществуващите монтажни решения, той подобрява своите първи прототипи и достига до работещ такъв. Адаптирането на масово разпространен търговски дизайн в персонализиран такъв, е преимуществото на поставката на 3Doodler на Kelley. „Mонтажът е създаден по поръчка и съобразен с моята ръкохватка и затова мога да поставя камерата точно там, където исках, така че да не ми пречи“, споделя тя. „Също така 3Doodle поставката е значително по-компактна и по-лека от тези по магазините.“

В случая за поставката за спортна камера Samson се сблъсква с различно предизвикателство и го решава с миксирането на материали. “Трябваше да ползвам FLEXY за вътрешната страна на пръстена, за да осигуря сцепление“, обяснява той. „Вътрешната повърхност беше прекалено гладка, а когато хванеш ръкохватката, тя все още се движеше малко, дори и когато завинтиш здраво болта. Затова поставих FLEXY в основата, за да действа като гума, която да се захване върху дръжката“, обяснява той.

Тестът на пътя само потвърждава успешният експеримент. „Добавянето на FLEXY осигури отлично сцепление, което означаваше, че няма ротация, дори когато карам по неравни повърхности“, казва Кели.

С подобни проекти за персонализиране, Самсон достига до извода, че успехът е свързан с адаптирането на дизайна, така че да отговаря на това, което е необходимо. „Може да не е най-добре изглеждащият продукт, или да не е удачен за масова продажба, но ако работи за вас, значи е идеален.“

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *