Новите технологии и традиционната наука

Светът, такъв, какъвто го познаваме днес, не би могъл да съществува без групата насекоми и малки птици, които опрашват растенията. И при наболелия проблем с намаляването на пчелите в глобален план, изследвания във връзка с опрашването биха били много важни за бъдещето на екоравновесието.
Опрашващите видове са основно пчели, някои видовe птици, както и други насекоми. Те играят незаменима роля в репродуктивния процес на цветята и преодоляват големи дистанции, пренасяйки полени от едно цвете на друго.
В серия от изследвания, които целят да се изучи в детайли връзката между формата на самото цвете и специфичното поведение на опрашващите видовете, учените от Университета във Вашингтон са открили начин да отпечатат 3D цветя с различни форми. В изследването, публикувано в Functional Ecology, учените са оптечатали четири основни форми цветни чашки, за да проследят навиците на определен вид пеперуда и предпочитанията й в процеса на опрашване.
Такъв тип изледвания имат потенциала да доведат до значителни научни открития, които да стабилизират състоянието на нашата екосистема. Освен това ставаме свидетели на впечатляващото взаимодействие между традиционната наука и новите технологии.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *