Проект „Яйце“

 

Всеки нов опит в развитието на употребите на новите технологии носи оптимизъм, че и най-смелите идеи имат бъдеще и реална възможност за приложимост. Затова е изключително важно да се провеждат експерименти и да се изследват проекти, които носят повече знание за 3D технологиите. Такъв е представеният преди няколко седмици в Милано Проект „Яйце“.

Screen Shot 2015-05-13 at 8.53.20 AM

Историята на яйцето е много интересна. Холандският дизайнер Микил фан дер Клей решава да стартира експеримент, който да демонстрира нови възможности при строителство и такива при сътрудничеството на индивидуално ниво. Тъй като сградата, която иска да построи е от 4 760 отделно изпринтени камъни, той прави кампания и кани всички, запалени по идеята, да изпринтят на своите 3D машини по един такъв елемент или да „осиновят“ камък. Отзовават се почти 100 човека и в края на 2014 „Яйце“ започва своето турне по фестивали, събития и конференции.

Screen Shot 2015-05-13 at 8.53.00 AM

Постройката прави впечатление с красивото си и стилно изпълнение. Въпреки че е достатъчно просторна, за да се влезе в нея и да бъде разгледана, тя не е създадена с функционални, а по-скоро с изследователски цели. Всеки един от 4 760-те индивидуално изпринтени камъни е с уникална  форма, която съвпада със съседите си.

Screen Shot 2015-05-13 at 8.53.08 AM

Студио Микил фан дер Клей задълбава в 3D принтирането през силата на новите сътрудничества, които могат да произлязат от подобни проекти. Този проект за 3D принтиране разчупва традиционното производство и сондира силните и слабите страни на съвместното създаване.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *