3D Технологии

По-долу сме представили част от технологиите, които са иновативни на пазара в момента. Машини, работещи с тях може да намерите в продуктовия ни каталог.

Темата за различните начини на 3D принтиране е доста обширна и постоянно ставаме свидетели на нови патенти. Но в крайна сметка идеята на всички е наслагване на материал пласт върху пласт, т.е. това е основната разлика с познатите досега методи за изграждане на модели чрез отнемане на материал. Очаквайте развитие в секцията и допълване на информацията за всички познати технологии.

SLA – Stereolithography

Това е една от най-прецизните технологии за 3D принтиране, чрез която могат да се произвеждат изключително малки и фини детайли с идеално гладка повърхност, които не изискват и никаква допълнителна обработка. За градивен материал се използва фотополимер, за разлика от праховите и нишковите пълнители. Фотополимерът е вещество, което променя свойствата си при излагане на ултравиолетова светлина. От течен той се превръща в твърд материал.

SLA принтерите обикновено работят с вана пълна с течен фотополимер и платформа, движеща се във вертикална посока. Машината започва изграждането на модела слой по слой, като втвърдява течния полимер с изключително прецизен лазер или UV лампа. След като текущият слой е втвърден, платформата се издига (или снижава, в зависимост от типа машина) и се полага нов тънък слой полимер. Лазерът непрекъснато следи зададената от софтуера траектория, по която трябва да мине, докато не изгради цялата част. След това операторът внимателно я отделя от работната платформа. В зависимост от машината и вида на фотополимера може да се наложи прототипът да се потопи във вана с вода, за да се премахне остатъчният фотополимер, да се обработи в UV пещ за допълнително втвърдяване или пък да е директно готов за употреба. Използват се поддържащи конструкции там, където има висящи части, иначе невъзможни за принтиране.

Основни предимства са изключително високата резолюция и бързина на печата. Малката дебелина на слоевете от 0.02 мм дава като резултат идеално гладка повърхност и прецизност. Недостатъците са високите цени на консумативите.

Размерът на работната камера варира в зависимост от конкретния модел, като може да бъде много малък (принтери за бижутерия например), но могат да се произвеждат и големи прототипи.

Произведените посредством SLA части са с много висока резолюция и качество, като често не изискват никаква или минимална  последваща обработка. Те могат да бъдат полирани и боядисвани, ако е нужно – за повече информация, моля разгледайте  секцията за довършителни процедури и услугите, предлагани от нас.

SHS – Selective Heat Sintering

При тази технология се използва термична принтираща глава, която прилага топлина върху слоеве от термопластична пудра в работната камера. Технологията е патентована от Blueprinter.

SHS е много добра технология за бързо и икономично производство на прототипи за оценка на дизайн, концепция и тестване за функционалност. За разлика от селективното лазерно синтероване (SLS), SHS технологията използва по-малко интензивна печатаща глава вместо лазер, като по този начин постига по-ниска цена на принтерите и позволява те да бъдат  намалени до настолни размери.

PJP – Plastic Jet Printing

Използва топлина и налягане за извличане на непрекъсната лента от термопластична пластмаса, която  е единственият материал за PJP 3D печат. PJP технологията е доста сходна с FFF и FDM, но PJP принтерите са предназначени да бъдат чисто потребителски машини. Това е идеалната технология за изработване на концептуални модели и тестове за функционалност.

Принтер, използващ технологията: всички модели на CUBE

LPD – Layer Plastic Deposition

Това е нова технология за 3D принтиране, при която в екструдера се зарежда термопластичен материал (пълнител) и се прилага прецизно върху нагрята подложка, слой по слой. Благодарение на слоевото отлагане на пластмаса (LPD) принтираните модели получават изключителна детайлност, която позволява те да бъдат използвани за прототипи. Като качество моделите, отпечатани с тази технология, са сравними с произведените чрез оформяне на течност или еластичен суров материал с помощта на твърда конструкция (форма или матрица).

Принтер, използващ технологията: Zortrax M200

SDL – Selective Deposition Lamination

Селектиращо

Това е може би най-важната дума в абревиатурата и се отнася до селективния метод, който принтерът използва, за да поставя лепило между листовете хартия. Самозалепващите се капки се отлагат с много по-висока плътност в областта, която ще се превърне в модел, докато лепилото в околното пространство, което ще служи за подпора, е с много по-малка плътност. Благодарение на този селективен процес част от носещата хартия се отстранява бързо и лесно след края на принтирането.

В старата LOM технология всичко се слепва с еднаква  интензивност, включително поддържащият материал около модела. Така отстраняването на подпорите се превръща в изпитание, което често води до частично счупване.

Отлагащо

Отлагането се отнася за метода на нанасяне на лепилото във вид на капчици върху лист от обикновена хартия, след като профилът на конкретната част е изрязан от този лист (процесът се повтаря за всеки лист хартия, който ще се използва за създаване на частта).

Този процес е доста по-различен от LOM технологията,  където лепилото се прилага предварително върху патентован материал и се нанася равномерно по цялата повърхност преди да се извърши изрязването.

Ламиниране

Ламиниране е думата, която описва процеса на изграждане на последователни слоеве от материала – в случая, обикновена офис хартия – и тяхното слепване до получаване на финалния, здрав и устойчив продукт. Въпреки че принтираните прототипи са изработени от обикновена хартия, те са невероятно издържливи и няма нужда да бъдат обработвани допълнително за здравина. Може да ги използвате спокойно веднага щом ги извадите от принтера. Те не са крехки и няма да се счупят или разтрошат, ако ги изпуснете. Можете също да ги пробивате, резбовате, обработвате и дори да ги направите водоустойчиви само с едно бързо потапяне в лак ( уплътнител).

Принтер, използващ технологията: Mcor Matrix 300, Mcor Iris

Представяме ви видеоматериали от последното изложение CES 2015, състояло се преди дни в Лас Вегас. Последните технологии и машини: