3D принтиране в действие: захващащи системи за автоматизиране на производството с технологията на EOS

Немската фирма Wittman е производител на роботи и системи за автоматизация на производството. Пред тях стои предизвикателството да създадат по-лека, но издръжлива система за захващане с интегрирана функция, способна да премества необходимите товари и с продължителност на живота минимум 5 милиона работни цикъла.

Системата за олекотяване представлява пневматичен захващач с гъвкава мебрана, който контролира комплект хватки с компресиран въздух. Решението трябва да има вграден пневматичен механизъм и да е по-леко, за да работи по-бързо.

Използвайки принтера за 3D принтиране на EOS – FORMIGA P100, те успяват да опростят дизайна, да фиксират солидните хватки върху функционална платформа и да ги пуснат в обръщение с малко серийно производство.


Резултатите са:

  • Тегло: 86% намаляване на тежестта – до 220гр
  • Цена: намаляване на производствената цена с 50%
  • Бързина: спад в производственото време от 12 на 3 дни
  • Оптимизация: интегрирани функции, намаляване на разходите по сглобяване на продукта, както и намаляване на общия брой индивидуални компоненти изграждащи продукта – от 21 до 2


Адитивното производство позволява не само опростяване и оптимизиране на детайли. Това е и методът за интелигентно интегриране на определени функции към детайла, които (1) се произвеждат заедно с детайла, скъсявайки производственото време, (2) премахва ненужни етапи от монтажа, и (3) помага за обезопасяване на производствените съоражения чрез вграждането на датчици, сензори и отчитане на точки на износване.

Може да прочете цялата история за успеха на Wittmann & Kuhn-Stoff оттук:

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *