B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
3D_materials
Полезно

3D материали

ABS
Acrylonitrile Butadiene Styrene е изключително здрава и същевременно гъвкава пластмаса. Подходяща е за допълнителна обработка (шлифоване, фрезоване, полиране и др.) без да се повреди моделът. Може да се оцветява. Издържа до 90-100 °C. Освен че е най-широко разпространената пластмаса в ежедневието ни, тя е фаворит и на инженерите. Комбинацията от гъвкавост и здравина я прави идеална за изработка на сглобяеми елементи, които могат да се използват както за прототипи, така и за резервни части и крайни продукти. ABS пластмасата е твърд материал с висока устойчивост на удар, поради което е подходяща и за функционални прототипи и концептуално моделиране. Полезно е да знаете, че много дебели или големи прототипи е добре да се принтират с по-малка плътност заради спецификите на материала. Максималната резолюция за ABS е слой с дебелина 0.1 мм.

PLA
Polylactide е здрава органична пластмаса. Не се рони. Позволява оцветяване и довършителна обработка (шлифоване, фрезоване, полиране и др.). Издържа на температури до 60 °C без да се деформира. Има репутация на най-екологичния материал за 3D прототипиране, защото се произвежда от царевица и е напълно биоразградим. PLA е оптималният избор за прототипи, които нямат специални изисквания. Той е по-твърд от ABS, не е толкова гъвкав и качествата му се влошават, ако бъде оставен за дълго на слънце. Въпреки това PLA е чудесна пластмаса за функционални и концептуални прототипи, маркетинг материали и крайни продукти. Важно е да се отбележи, че поради високата му твърдост от този материал е по-трудно да се изработят сложни механизми за сглобяване и заключване. Затова пък PLA е изключително точен, по-приятен e на пипане и има по-добър външен вид от ABS. Позволява да се принтира с дебелина на слоя до 0.05 мм.

Найлон
Много здрава пластмаса, с добри механични свойства и в същото време по-гъвкава от ABS. Може да се свива и огъва без да се чупи или променя формата си. За сметка на това обаче отстъпва по прецизност и външен вид на детайла. Издържа до 90 °C и позволява принтиране сдебелина на слоя до 0.1 мм.

Z-ULTRAT™/ Zortrax
Z-ULTRAT™ е специално разработен за 3D принтиране със Zortrax M200. Притежава висока степен на твърдост, слаба еластичност и голяма устойчивост на деформации. Идеален материал за принтиране на архитектурни макети, работни части и машинни прототипи. Имитира перфектно свойствата на материалите, използвани в масовото производство. Поддържащите конструкции се отстраняват лесно след принтиране на сложни модели.

Z-HIPS™/ Zortrax
Z-HIPS™ притежава слаба еластичност и добра устойчивост на удар – това е неговата най-ценна характеристика. Освен това лесно се лепи и боядисва. Добър е за структурни компоненти, кутии, капаци и удароустойчиви прототипи и е най-подходящият пълнител за принтиране на големи, но прецизни функционални модели. Предлага се в 3 цвята: бяло, черно и сиво.

Z-GLASS™/ Zortrax
Z-GLASS™ е термопластичен материал, разработен да пропуска светлина. Благодарение на него учени, инженери и любители вече могат лесно да тестват и наблюдават преминаването на светлината през 3D моделите. Ето защо Z-GLASS™ е логичният избор за принтиране на полупрозрачни автомобилни части и компоненти за осветителни тела. Заради деликатния му блясък той е ценен и от дизайнерите, които търсят естетическа издържаност. Основните характеристики на този материал са: по-висока степен на якост и по-голяма устойчивост на износване и на високи температури.

Термопластична пудра
M-Flex е материал, разбработен специално за SHS технологията, патентована от Blueprinter. Това е пудра, която е три пъти по-здрава от предишния използван материал, а предлага драстично увеличаване на гъвкавостта. Моделите от M-Flex могат да бъдат подложени на усукване и прегъване, без да се компрометира тяхната форма. M-Flex материалът позволява отпечатването на още по-специфични части за функционално тестване. С SHS технологията неизползваната пудра се използва отново, като по този начин се оптимизира разходът на материал и стойността на моделите пада до 30% в сравнение с познатите досега SLS – синтеровъчни технологии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест