B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
3D принтер miniFactory Ultra
Любопитно Новини Полезно Продукти Производители

3D принтер miniFactory Ultra с нагрята работна камера за високотемпературно 3D принтиране

Защо са важни нагряването и постоянната температура в работна камера за качеството на 3D принтирането?

Най-вероятно знаете, че 3D принтерите се различават не само по големина и устройство, ами и по функционалност. Принтерите с работна камера за високотемпературно принтиране отпечатват по-големи и по-сложни елементи. За да се получат прецизни продукти е необходимо средата в камерата да е перфектна. Базови полимери като PLA могат да бъдат принтирани без такава камера, но инженерни полимери като ASA или PC – не. За тяхното 3D принтиране е необходима температура до 140°C. Високоефективните полимери също се нуждаят от камери, които могат да загряват до високи градуси. ULTEM и PEEK трябва да бъдат 3D принтирани при 250°C, за да има контрол над процеса на принтиране. Ако от тези материали се изработват елементи и препоръчителната температура не бъде достигната, то е напълно вероятно механичните свойства на елемента да не бъдат желаните. Нещо повече, той дори може да се огъне и изкриви.

Принтирането на високоефективни полимери в неподходящо устройство ще бъде само разход –  и на време и на средства. 3D принтерът с нагрята работна камера за високотемпературно принтиране MiniFactory Ultra на финландската компания за индустриални 3D принтери MiniFactory, не позволява да се появят такива промени по детайлите, като нежелано изкривяване или други структурни несъвършенства. Основната функция на нагрятата камера е да поддържа еднаква и стабилна температура по време на целия процес на печат. Когато принтирането приключи, температурата в камерата бавно ще се охлади до стайна. По този начин се осигурява точност на размерите на принтираната част. Бавното и равномерно охлаждане предотвратява образуването на вътрешни пукнатини.

3D принтер miniFactory Ultra процес на принтиране

Smart работна камера

Работната камера на MiniFactory Ultra се загрява изключително бързо. Времето за подготовка на камерата и нагряването ѝ до 220°C отнема 30 минути. Интелигентната ѝ структура не само поддържа стабилна температура по време на процеса, ами и осигурява дълъг жизнен цикъл на всички критични компоненти. Благодарение на плаващата конструкция няма риск от прегряване на компонентите в машината. Плаващата конструкция гарантира, че всички нейни части са защитени от прекалено високите температури.

работна камера на 3d принтер

Каква е оптималната температура за работната камера?

Нагрятата работната камера е най-важната част от 3D принтерите, особено ако държите на високото качество и оптималните резултати. Всеки полимер има температура на стъклен преход и когато работите с материали като PPSU или PEKK-A, е важно се поддържате околната среда около материала на оптимална температура. В много случаи оптималната температура за нагрятата камера е близка до температурата на стъклен преход на полимера, който се печата.

Когато един полимер е в температурата си на стъклен преход, той e във фаза на структурна релаксация. Благодарение на постоянното охлаждане, не се получават вътрешни пукнатини.

Ето кои са оптималните температури за някои полимери:

 • EXTEM – 240 ° C;
 • PPSU – 225 ° C;
 • ULTEM 1010 – 220 ° C;
 • ULTEM 9085 – 185 ° C;
 • PEKK-A – 160 ° C.

Може да разчитате на еднакво високо качество на 3D печат при работата с различните материали. С MiniFactory Ultra принтирането на високоякостни полимери е като отпечатване на PLA с всеки настолен 3D принтер. Можете да сте сигурни, че ще получите елементи, които са точни по размери, механично здрави и без вътрешни несъвършенства. Дори когато произвеждате детайли от високоефективните полимери и термопласти чрез инжекционно формоване е необходимо матрицата да е равномерно нагрята, за да се избегне рязкото охлаждане на детайла и нежелана деформация. С MiniFactory Ultra елементите не се охлаждат прекалено бързо и излизат съвършени от работната камера. Благодарение на този 3D принтер, принципите на инжекционното формоване се следват максимално близо, за да можете да получите оптимални механични свойства чрез 3D принтиране на детайли, по-здрави и по-леки от стоманените и алуминиеви елементи.

1 comment

 1. Страхотен сайт. Изискани и професионално написани статии.
  Поздравления! Професионализъм!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест