B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Новини

3D принтирането преоткрито

 

Formlabs е високотехнологична компания с впечатляващо портфолио, а ние с неприкрита гордост отскоро представляваме продуктите й за България, Сърбия и Румъния. Стартирана през 2011 г. от студенти в MIT, Бостън, Formlabs предлагат в момента най-качественият десктоп SLA 3D принтер. Младият им екип вкарва гениални разработки, за да създаде усъвършенствани инструменти за адитивно производство, което умело може да бъде ползвано както от дизайн сектора за концептуални идеи, така и от инженери за директна употреба в индустрията. Техният уникален подход при създаването на машините им Form1+ и Form 2 е комбиниран и със задълбочено изследване и експериментиране с материалите за решаване на сложни инженерни предизвикателства

Преди дни те обявиха своята нова линия инженерни смоли, създадени специално за принтерите Formlabs от лабораторния им екип. Към вече познатата изключително успешна гъвкава смола, компанията добавя Durable (издръжлива), Tough (твърда) и High Temp (при висока температура).

Инженерните смоли на Formlabs симулират набор от шприцовани пластмаси, покриващи пълният спектър от свойства, необходими да се направи концепция, прототип, тестване и производство на успешни крайни продукти. С този състав смоли е възможно 3D отпечатването на всичко: от функционални прототипи до калъпи за опаковки директно от работния плот.

Tough: с подобна на ABS устойчивост на стрес и напрежение

eng_tough

ABS е термопластичен полимер, чиито здрави и устойчиви на разбиване, стрес и напрежение свойства са го превърнали в популярен избор за създаването на функционални прототипи и продукти като кутии за потребителски стоки, автомобилни елементи, както и стоки за домакинството. Подобно на ABS, преформулираният от Formlabs материал Tough балансира сила с удължение, така че частиците на смолата абсорбират енергията и започват да се деформират, преди да се достигне до точка на счупване.

Tough смолата е по-удароустойчива от стандартните 3D отпечатани части, така че е идеална за захващащи стави, сглобки и грапави прототипи. Препоръчва се за части, които трябва да устоят на счупване или деформиране при натоварване, както и за направата на детайли с висока геометрична точност.

Durable: със завършек от полипропилен

eng_durable

Друг термопластичен полимер, полипропилен (РР), е широко използван за ниската си модулност и висока якост на удар. PP се използва за автомобилни брони, панти, пластмасови столове, както и за опаковки на храна. Подобно на PP, новата смола на Formlabs се огъва без да се счупи и е толкова гладка и лъскава като ежедневните пластмаси.

Този материал е идеален за създаване на прототипи за потребителски продукти, опаковки и подвижни елементи с нисък коефициент на триене и с ниско износване. Този устойчив на износване ковък материал се препоръчва за части, където чупенете ще бъде най-лошия възможен изход, или за части, които трябва да се деформира по няколко пъти.

/Смолата Durable ще бъде на разположение от януари 2017 г. /

Висока температура: най-високото HDT @ 0.45 MPa на пазара

eng_hightemp

Новата смола High Temp има HDT @ 0.45 MPa с/на 289 ºC на Formlabs е чудесна за статични приложения, които ще претърпят по-високи температури.

High Temp е идеален за тестване на горещ въздух или флуиден поток, статични (без товар) приложения, както и при производствени процеси, като например леене и термоформоване.

Гъвкава смола: приятна на пипане и с възможност за свиване

eng_flex

Елементите, изработени от смолата Flexible се огъват, компресират и са чудесни за симулиране на мекота на допира. Flexible е удобен за части, които трябва да се огъват особено с течение на времето, и може да се използва, за да симулира гума с твърдост 80А. Много подходящ материал за прототипи на дръжки и захващащи части, за омекотяване и овлажняване, както и за носене.

Малко повече за процеса на разработка на смолата:

Този нов асортимент от смоли е резултат от много изследвания и внимание към коментарите на потребителите. “Принципно всеки материал, с който стартирахме през първите няколко години на Formlabs, беше първи по рода си. На този етап вече имаме няколко години опит, за да преценим как да подобрим материалите си и от какви нови има нужда според случаите на употреба”, споделя Алекс МакКарти, учен от екипа за разработка на материали във Formlabs.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест