B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Без категория Приложения Success Story Индустрии Интересно Примери Продукти Производители

3D принтирани части за взискателна работна среда

Permascand е високотехнологичен производител на водещи електрохимични решения. Компанията снабдява с електроди и услуги за изработка на резервни части най-разнородни индустрии вече повече от 50 години.

Нуждата от високоефективни материали

Различни производствени процеси изискват индивидуализирани инструменти, захващачи и други приспособления, а 3D принтирането отдавна се е доказало като рентабилен производствен процес за такива приложения. Когато обаче са изработените части трябва да издържат на силни химикали, висока температура или да имат отлични електроизолационни качества, много малко материали отговарят на тези изисквания. В такива случаи се използват специфичните полимери.

Кале Леандър, продуктов дизайнер в Permascand, обяснява защо са се спрели на 3D принтер minFactory, какви са детайлите, които изработват на него и какви са ползите за първата една година употреба.

“Нашето производство включва, например, фабрика за ецване, където ползваме пластмасови части с висока химическа устойчивост. Съответно, списъкът с подходящи материали е доста кратък. Преди произвеждахме пластмасовите части чрез машинна обработка от материалите PTFE или PVDF, но сега използваме PPSU и го принтираме. Този материал предлага отлични химически свойства и напълно отговаря на нуждите ни.

 

Благодарения на 3D принтера от miniFactory,  фабриката успява бързо и лесно да си произведе части спрямо нужното приложение – части, които са химически устойчиви; които са електроизолатори или пък са устойчиви на високи температури. Това става за минути, без чакане в настройка на машината часове наред, и позволява гъвкаво производство без сложно планиране.

Повечето ни продукти се каляват, което изисква работа с инструменти, които са елетрически изолатори. Редовно се налага пластмасовите части да са изложени на високи температури. За това приложение използваме основно полимера PEI 1010 (базиран на ULTEM1010), докато преди такива части са били машинно обработвани от PF (фенопласт) – допълва Леандър.

3D принтирането на специални полимери – свят от възможности

miniFactory Ultra е проектиран, така че да може да обработи най-различни специфични полимери и композитни материали, така че клиентът винаги да намери подходящо за него решение. С 3D принтирането, производството на високоефективни полимерни части може да е до 80% по-евтино сравнено с традиционните методи. На свои ред, това води до значителни съкращения на производствените разходи и ускорява процеса на разработка от идея до краен продукт.

Продуктите, произвеждани от Permascand, работят с изключително киселинни течности. Затова всеки инструмент трябва да е изработен от високотемпературни и химически устойчиви материали. Широкоизползван материал за тази цел е  PEEK, които усилено се употребява в химическата индустрия.

Решението на Permascand да инвестира в 3D принтер miniFactory Ultra е породено от желанието на екипа да увеличи уменията си и да създаде по-бърз и по-евтин производствен процес за своите резервни части и инструменти.

“До сега, аутсорсвахме такива специфични части към наши подизпълнители. Поръчвали сме както и машинно обработени, така и 3D принтирани части. Водени от фирмената стратегия, решихме да повишим квалификацията си като поведем оптимизацията на дизайна една стъпка по-напред. За нас е голямо предимство, че можем да произвеждаме бързо нови инструменти, когато започнем работа по нова поръчка. Това ни спестява много време, обясява Леандър.

При въпроса колко добре екипа успява да усвои ползите от наличието на 3D принтер в завода, Леандър коментира: Дизайн екипът на Permascand е обучен да използва 3D принтера, който се употребява ежендевно за печат на части, което означава, че има висок процент усвояемост.”

Инсталация, обучение и съпорт

3D принтерът miniFactory Ultra е инсталиран от официалния риселър на miniFactory за Швеция в завода на Permascand през 2021. Оторизираните риселъри на miniFactory, като B2N за района на Балканите, са винаги добре обучени и сертифицирани да провеждат технически тренинги и да обслужват принтерите. Така оторизираните представители на марката поддържат инсталираните машини, осигуряват местен сервиз и технически съпорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест