B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Новини Примери

Дом на Марс

Малко след като обяви, че има вода на Марс, НАСА – американската агенция за космически изследвания, също така избра и победител в конкурса си 3D Printed Habitat Challenge за проекто-предложения за 3D отпечатани жилища на Червената планета. Основните изисквания са предложенията да ползват наличните и характерни на място материали, базата да побира четирима астронавти и да се изгради с помощта на 3D технологиите.

Mars-Ice-House_Clouds-Architecture-Office-SEArch_dezeen_784_1Mars-Ice-House_Clouds-Architecture-Office-SEArch_dezeen_784_3 (1)

Като победител е отличена ледената къща The Ice House, а екипът й ще получи паричната награда от $ 25 000 от NASA и America Makes – националният институт за иновации на САЩ. Идеята е на базираното в Ню Йорк студио SEArch (Space Exploration Architecture) и Clouds AO (Clouds Architecture Office), които заедно с научни сътрудници, геолози и астрофизици разработват печелившата концепция за замразени домове на Марс.

Ice House е една от малкото идеи, които не се възползват от реголит – рохкавата пръст и скалистите отломки по повърхността на Червената планета. Вместо това екипът предпочита да се насочи към леда, който според тях е “способен да защитава интериора и обитателите на къщата от радиацията.” Спектърът на абсорбция на вода може да  смекчи ултравиолетовата слънчева и галактическа гама радиация, като същевременно допуска светлина в интериора, според архитектите.

Mars-Ice-House_Clouds-Architecture-Office-SEArch_dezeen_784_4

Концепцията се фокусира върху употребата на леда, който се оформя като шушулки, напасващи се една към друга, за да изолират жители от негостоприемните изменения на Марс, където температурите варират от +20 градуса по Целзий до минус 150 градуса по Целзий.

Наред с победителя, тук може да разгледате подбора на Dezeen за 10 от най-странните идеи за 3D принтирани къщи на Марс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест