B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Новини

3D принтирани медицински уреди за Газа

Запознайте се с Тарек Лубани – докторът, който инициира разработката на евтино и жизненоважно медицинско оборудване за Ивицата Газа.

Дългогодишният конфликт в Близкия изток между Израел и Палестина води до унищожаване на жилища и инфраструктура, а питейната вода и наличието на ток са рядкост. Следствие на обсадата на Ивицата Газа основни стоки, включително и медицински изделия не влизат в зоната. Жителите са принудени да намерят нови методи за тяхното набавяне.

Доктор Тарек Лубани прибягва до 3D принтирането като технология с големи възможности, за да създаде медицинско оборудване на ниска цена и в големи количества в помощ на неговите пациенти. Стетоскопът на д-р Лубани е само 0,30 цента, а работи по-добре, отколкото традиционно произвежданите еквиваленти за $ 200. Той е провокиран да действа след особено жестоките нападения от страна на Израел през 2012 г., когато заедно с неговите колеги трябва да слагат ухо на гърдите на ранените, за да чуят дали дишат.

Тарек Лубани стартира проектът Glia, чиято цел е да снабди Ивицата Газа и по-специално болницата, в която работи вече няколко години, с медицински уреди и материали. Той е измислил различни медицински интерпретации на оригиналите им като стан за тъкане на марли, отоскоп за преглед на уши, стетоскоп и други, които са публикувани на платформата с отворен код Github.

3D-printed-needle-driver-surgical-tool-gaza-759x1024

Д-р Лубани самофинансира сумата за инженеринг на устройството в размер на €10,000 и е уверен, че скоро ще получи разрешение за масово приложение в цял свят. “На път сме да получим медицинско удостоверение ( Medical Device Establishment License (MDEL) от Health Canada,” споделя той пред WIRED.

Следващите няколко разработки на Gila са 3D принтиран пулсоксиметър за измерване на кислорода в кръвта, както и машини за електрокардиограма и хемодиализа.

В отделен свой проект EmpowerGAZA, финансиран през платформата Indiegogo, д-р Лубани се надява да помогне за изграждането на устойчив добив на слънчева енергия през соларни панели върху болниците в Газа, за да има постоянно подаване на електричество въпреки военните нападения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест