B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Новини Примери

3D ПРИНТИРАНИ СУВЕНИРИ

По повод участието ни в проекта на Студио Комплект – София за вкъщи: нова идентичност за българския сувенир, ви разказваме повече за процеса на тяхната изработка, както и за машините и материалите, които ползвахме. За нас това бе любопитно сътрудничество, което показа нагледно практичността на 3D принт технологията, когато става въпрос за прототипиране.

Нашата задача бе да стигнем до удачно изработени и есетически издържани обекти, измислени от двама от най-силните софийски дизайнери днес – Рада Дичева (tochka&tochka) и професор Димитър Делчев. Отговорен за подготовката на файловете и за принтирането им от нашия екип бе Теодора Тодорова.

Ето какво разказва Теди за нейния труд по задачата:

_mg_9840

“Вазата Обичам Витоша е принтирана от PLA на Ultimaker 2+ с резолюция 150 микрона. Интересно е как самата й геометрия имитира слоевете на 3D принтирането, но около 10 пъти по-големи (слоевете на принт са 0.15мм, слоевете на вазата са 2мм). Най-трудното за принтиране и нещото, с което голяма част от FDM принтерите не биха се справили по принцип, е надписът отпред – LOVE VITOSHA, който е принтиран изцяло без подпори. Целият принт отне около едно денонощие.”

_mg_9868-2

“Кубчетата са принтирани на най-новият модел Ultimaker 3 и при тях са използвани PLA за изграждащия материал и PVA (разтворимият материал) за подпори; принтирани са с резолюция 100 микрона. След принтирането им ги потопихме във вода, за да се разгради съпорта – практически е невъзможно кубчетата да се принтират без този разградим материал заради сложната геометрия вътре. Всяко кубче се принтираше средно по 12-13 часа (толкова дълго заради непрекъснатата смяна на двете принтиращи ядра).”

С удоволствие и интерес ще продължим да следим развитието на проекта СОФИЯ ЗА ВКЪЩИ, най-вече заради възможността да предлагаме решения за сувенири, които са различни от масово предлаганите и са създадени в сътрудничество с дизайнери, развиващи обекти с висока дизайн стойност.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест