B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Примери

Свежа преработка

Официално пролетта е вече тук, a с нея и нараствощото желание за непринудено грабване на букет цветя и разкрасяване на дома или офиса със зелен и цветен аромат. Вазите са задължителни за случая. Или някоя стара бутилка от вода.

Ваза от стари пластмасови бутилки?

Точно така. Консумацията на вода и напитки от пластмасови бутилки все повече нараства в България, което води и до по-голямо замърсяване. Вместо да смачкате и хвърлите поредната бутилка в коша, вече може да я пре-използвате за ваза посредством оригинални и детайлни в своя дизайн “добавки”.

3D принтирани обвивки:

Свежата хрумка e на базирания в Милано дизайнер Libero Rutilo (Design Libero), който проектира колекция от вази, комбиниращи up cycling и 3D принтиране. Така той дава нова стойност и функция на обикновената PET бутилка, която вместо да завършва краткия си живот в боклука, се превръща в носител на висока естетика и удоволствие. Външната обвивка е 3D принтирана и тази нова структура сякаш “облича” бутилката, като я скрива елегантно, но запазва функционалността й да се пълни с вода и служи за поставяне на цветята.

Вариации:

Дизайнът на вазите е предназначен за 0,5 литровите PET бутилки за вода и напитки и пасват на широко разпространените PCO гърла на бутилките. Налични са 4 различни вариации: вазата ПАЯК / Spider vase се доближава най-силно до органичните форми със своя биоморфичен мотив; ИЗВИВАЩАТА се ваза е с флуидни извивки; вазата ДАНТЕЛА има по-класическо излъчване и напомня амфора, сякаш покрита с фина плетка на една кука; 3D модела на ПЛЕТЕНАТА ваза набляга най-вече на фините детайли.

Колко струва и къде:

Четирите дизайна за обвивки за бутилки се продават през Tessa’s Curated Boutique. Историята на Tessa Blokland e много интересна, защото тя решава да представя и подкрепя дизайнерите на 3D принтирани обекти, като подбира качествени и уникални такива от цял свят и ги предлага на едно място. Нейната експертиза е гарант за обектите (бивш редактор на Frame Magazine и мениджър връзки в Design Academy Eindhoven). Всички предмети в нейния онлайн бутик се предлагат като файл за изтегляне – LEO (limited Edition Object) или като вече 3D принтирана вещ, доставена до дома.

За ориентир една от вазите би струвала:

 • Приблизителна цена за отпечатване: около €35-40 в Shapeways (Северна Америка, Европа), около €190 в i.materialise
 • Формат на файла: .lstl
 • Материал: Бял или черен полиамид

 

За размисъл:

Разбира се, планетата ни няма да се изчисти с рециклирането или пре-използването на няколко пластмасови бутилки вода. Но е изключително важно всеки един от нас да започне да прави своите малки жестове като пример и за околните във воденето на по-природосъобразен начин на живот. С идеята на Libero Rutilo имаме шанс да превърнем боклука в дизайн обект и да внесем малко пролет у дома.

 

Всички снимки са дело на Claudio Morelli.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест