B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
BigRep Studio G2 3D printer
Индустрии Полезно Производители

6 причини защо да закупите широкоформатен 3D принтер

 

Има няколко фактора, които трябва да имате предвид, преди да закупите голям 3D принтер. Тъй като няма 3D принтер, който да пасне на всяко приложение, което може да имате, важно е да разберете вашето приложение. Когато купувате голям принтер, можете да си представите, че принтерът ще заема доста място и ще има електрически изисквания. Също така е важно да помислите как и в каква среда се използват вашите части, от какъв материал са, какъв софтуер ви е нужен, ще има ли нужда от допълнителн подпори при 3D принтиране на вашите детайли и с какъв бюджет разполагате.

 

Нека прегледаме първите 6 съображения, преди да решита да инвестирате в широкоформатен 3D принтер (като серията на BigRep).

1. Приложение

Първият и най-основен въпрос, който трябва да си зададете, е „Какво искам да 3D принтирам и защо?“ Разбирането на този основен въпрос първо ще ви помогне да идентифицирате възможностите и къде можете да се възползвате най-много от широкоформатен 3D принтер.

 • Ако 3D принтирате прототипи, ще трябва ли те да бъдат функционални за проверки на формата и прилягането им, или ще бъдат повече за одобрение на дизайна?
 • Ако 3D изработвате инструменти, къде ще ги използвате, например в производствената линия или за инспекция?
 • Ако 3D произвеждате части за крайна употреба, в каква среда ще се използват и какви толеранси са допустими?

Например, ако просто ще 3D печатате големи части за прототипи, които да покажете на маркетинговия екип или търговски изложения, тогава можете да използвате някои основни материали, като PLA или PLX. Ако имате нужда от прототип, за да симулирате частта за крайна употреба, тогава трябва да сравните принтери, които ви позволяват да 3D принтирате с материали от инженерен клас (като BigRep, Intamsys, Omni3D, Markforged или MiniFactory ). Същото се отнася и за адитивното производство на части за крайна употреба или малки серийни производствени серии, които често изискват материали от по-висок клас технически материали като найлон и композитни материали, в чиито състав има въглеродни влакна или фибро стъкло.

Вторият важен въпрос във връзка с приложението е „Колко големи са частите, които искам да 3D принтирам?“ Предимство на широкоформатния 3D принтер е, че можете да отпечатвате големи части или много по-малки части. Това е едно от ограниченията на по-малките принтери, тъй като никога не можете да 3D принтирате големи детайли в един принт, винаги ще трябва да ги събирате заедно след това.

 

ca-interior-b2n-bigrep

2. Материали

Когато сравнявате материалите, с които ще принтирате, трябва да помислите дали искате вашата система да бъде затворена или 3D принтер с отворен код. Каква е разликата? Затворените системи изискват от вас да използвате само материали на същата марка. Системата с отворен код ви позволява да използвате всеки материал в рамките на спецификацията на 3D принтера.

Ако предпочитате възможността да си набавяте материалите за работа от избран от вас производител, отворената система е по-добрият вариант. Има обаче и специлисти, които предпоочитат да ползват профилираните материали на доставчика, от който са закипили оборудването, защото дават най-оптимални резултати при финалния принт.

big-rep filament black

3. Пространство и околна среда

Широкоформатният 3D печат означава големи 3D принтери. Очевидният въпрос е „Имате ли място за това?“ Най-големият 3D принтер на BigRep е x 1950 х 2500 х 2105 мм, а по-малкият е x 1715 х 1170 х 1765 мм. B2N е директен вносител и лицензиран серви на широкоформатните 3D принтери на BigRep, които работят чудесно, независимо дали са инсталирани във фабрика, в лаборатории или в офис.

В зависимост от средата, в която ще стои принтерът, може да помислите дали ще ви е необходима стая с контролиран климат. Влажността ще бъде ли фактор в пространството? Наоколо има ли частици замърсяващи въздуха, от друго оборудване? С какъв материал основно ще принтирате? Тези фактори могат да повлияят на резултата. Ако 3D принтерът е в затворена лаборатория, тогава вероятно можете да се разминете със система с отворена рамка като BigRep One.

И накрая, имайте предвид, че повечето широкоформатни 3D принтери изискват висока електрическа мощност, това може да бъде решаващ фактор, за който трябва да помислите, когато решавате къде да го поставите.

producing-with-bigrep-3D

4. Софтуер

Почти всеки производител на 3D оборудване има свой собствен софтуер, който ще настрои частта, която да бъде изградена и нарязана, но някои марки 3D принтери също са с отворен код и ви позволяват да избирате всякакъв софтуер за нарязване (слайсване). Това си има както своите предимства, така и недостатъци. Може би вече сте запознати с определен софтуер и искате да продължите да го използвате. Софтуерът, който се доставя с принтера, като BigRep 3D принтер, е предварително зареден с настроени профили за материали и настройки за принтера, което го прави много удобен за бързо стартиране на 3D печата.

 

Неща, които трябва да имате предвид, когато оценявате софтуера

 

 • Кой ще управлява машината?
 • Използвали ли са 3D принтери преди?

За да работят някои системи за 3D принтиране е нужен солиден опит, а други са в голяма степен plug and play. Позволете на производителя да ви инсталира закупеното обордуване и да ви обучи как да работите с него, независимо в какъв 3D принтер в крайна сметка ще инвестирате. При големите детайли често става деформиране, не само при 3D принтирането, но и при почти всеки друг производствен метод. За да разберете как да направите настройките, за да намалите или премахнете нежеланите деформации и изкривяването, работете с официалния представител на марката 3D принтер, който сте закупили. Например, ако сте собственик на 3D принтер от BigRep, на българсия пазар B2N предлага местен съпорт и поддръжка, както и допълнителни услуги и технически консултации, които оптимизират вашата работа и ви гарантиран спокоен и сигурен работен процес.

blade-software-3d-printing-bigrep

5. Местна поддръжка

Наличието на местна поддръжка често е безценен актив за всяка компания за 3D печат. Поискайте препоръки, говорете с клиенти, които използват принтерите и разберете за опита им от работата с компанията, както и дали нивото на обслужване покрива или надхвърля вашите очаквания. Когато инвестирате в индустриален широкоформатен 3D принтер, очаквате нивото на поддръжка да съответства на цената на принтера.

service-and-support-bigrep-bulgaria

6. Бюджет

Широкоформатен 3D принтер е скъпа инвестиция и един от най-важните въпроси, които трябва да си зададете е „Какъв е моят бюджет?“ Опитайте се да бъдете отворени, когато става въпрос за закупуване, защото ако имате само определен отреден бюджет, който да похарчите, но направите покупка на по-ниска цена, която след това да е причина за повече главоболие, дали ще си е струвало?

Има и други начини, по които можете да бъдете креативни – B2N предлага опции за лизинг, 3D принтери под наем и 3D услуги за реализация на цялостни ваши проекти. Говорете с експертите и анализирайте някои детайли, които планирате да отпечатате, и какво би означавало това за вашата възвръщаемост на инвестициите. Често клиентите ни осъзнават положителна възвръщаемост на инвестицията по-бързо, отколкото са очаквали.

3D-printer-PRO-bigrep-B2N

Заключение

Широкоформатните 3D принтери могат да ви пестят време, съкратят цели етапи от разработката на един продукт и да оптимизират производствената цена. Когато започвате търсенето на широкоформатен 3D принтер, най-добрият съвет е да говорите с тези, които вече ползват такъв принтер или познават технологията. С екипа на B2N можете уверено и плавно да навлезете в света на 3D принтирането.

За контакти и консултации:

Даниел Христев, Мениджър Ключови клиенти, B2N

B2N-team-member

Контакти

телефон: +359 896 950 930

linkedin: Daniel Hristev

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест