B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Новини Събития

Archabits – архитектите на новото ни място в Пловдив

Когато решихме да отваряме нов шоурум и работилница в Пловдив, несъмнено трябваше да работим с архитекти от града. Спряхме се на Archabits – студио за архитектура, интериорен и продуктов дизайн. Архабитс са Анастас Марчев и Бистра Попова. Заедно в професионалния и личен живот, двамата обичат още да намират време за фотография, сноуборд, разходки сред природата, рисуване и пътешествия. Повече за работата им по шоурума на B2N в Капана, разберете от самите тях по-долу.

Как се случи сътрудничеството ви с Б2Н? 

Запознахме се на изложба, организирана от Студио Комплект за One Design Week 2015, когато 3D принтираните технологии на Б2Н бяха основната тема на изложбата. Ние трябваше да ги използваме в продуктите, които създадохме по повода. Тогава работихме заедно и на следващата година, препоръчани от приятел, подновихме сътрудничеството си.

Разкажете ни малко повече за мястото – в какво състояние го открихте, каква е била функцията му преди, какво си помислихте, като го видяхте за първи път?

Предишната функция на помещението е била оптика. Помещенията в кв. Капана винаги са предизвикателство за един архитект и това са първите мисли, които изникват в главата ни, когато се сблъскаме с малка площ и съществуващи елементи (вход, стълби, витрини…)

Около какво обединихте концепцията си за интериора?

Решихме да я подчиним изцяло на дейността на Б2Н. Дизайнът на мебелите за нас трябваше да подкрепя основната тема за 3D принтиране. Сметнахме, че ще е добра реклама за домакините да покажем възможностите на 3D принтирането в елементите от интериора. Да приложим графичната идентичност в интериорната среда пък е похват, който смятаме, че допринася за идентифициране на мястото.

Кои са повтарящите се и най-отличителни елементи? Има ли такива, които са 3Д принтирани?

 • Логото на Б2Н, интерпретирано като етажерки  и елементи от мебелите;
 • Сглобките на етажерките (, които са 3D принтирани);
 • Лампите на дизайнерът Волен Валентинов (, които също са 3Dпринтирани).

Screenshot 2016-04-08 23.29.36

Какво мислите за темата 3D принтиране и какъв е вашият опит с тази технология? Като архитекти, виждате ли нейна употреба в работата ви и бихте ли използвали 3Д принтиране по-често? 

Ние бихме използвали тази услуга за бързо моделиране на наша идея, за макетиране на сложни форми и анализиране на дадена идея. Според нас приложението на 3D принтирането в промишлеността е революционно и там за момента тя е истински полезна. Да можеш да отлееш калъп на скъпо-струваща част на сложна машина, която се използва в дадено производство, за нас е най-смисленото приложение. Темата 3D принтиране смятаме, че има още поле за развитие и прецизиране, за да може да създаде краен продукт и това е нейната отправна точка.

За какво бихте посещавали новото място на Б2Н?

За да тестваме новите си идеи и да спестим време от създаване на прототипи.

На кого бихте го препоръчали най-горещо?

Бихме го препоръчали на дизайнери, които искат да визуализират своя идея, да я докоснат, да я вземат в ръцете си и така да продължат своя процес на работа.

Бихме препоръчали технологията и на хората, които работят в сферата на промишлеността. Те са далеч от дизайна и архитектурата, далеч от кв. Капана, но тази технология, може да бъде изключително полезна за старите им и неработещи машини, за спестяване на средства и вдъхване на нов живот.

11

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест