B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Интересно Новини

B2N Your 3D Partner става B2N Additive Manufacturing Ecosystem

Пазарът на индустриални машини и решения за дигитално производство и автоматизация се развива, развиваме се и ние. След една година преструктуриране и вътрешнофирмени промени, сме щастливи да обявим новата подредба на фирма B2N, да ви представим новата ни визия и да ви запознаем с концепцията на нашата екосистема.

За тази цел интервюирахме основателят и настоящ управител на B2N – Боян Пехливанов.

Боян Пехливанов, CEO, B2N

 

Фирма B2N съществува от 2014г. Kак се заражда идеята за B2N и какво стои зад нея?

Идеята за B2N дойде след като пролетта на 2014г. имах няколко месеца, в които премислях в каква посока точно да поема професионално. По това време следвах архитектура и една вечер, обсъждайки с двама колеги университетски задачи, се заговорихме за макети и единият колега каза „може направо да го принтираме“. Аз в този момента онемях и, чувайки за първи път за тази технология, исках да разбера всичко.

Началото на B2N

Като поразучих малко, представяйки си възможностите, които една такава технология дава в много различни сфери, беше наистина зашеметително. Проучих кой в България и региона се занимава с това вече – бяха хора, които се брояха на пръсти. Говорих с колеги от България, пътувах и до Солун и Атина, където имаше няколко фирми. Свързах се с чужденци, посетих London 3D Print Show 2014, което ми беше първото международно събитие по темата, последвано от много други, като Materialise World Conference  2015, TCT Show, EuroMold, FormNext и други професионални симпозиуми, форуми и обучения. И така през 2014г. есента започна истoрията на B2N с първия шоурум и договори с производители на оборудване.

Дейността на B2N обаче не се ограничава до дистрибуцията на решения за 3D производство. За 8 години създадохме екосистема, с която целим да възстановим баланса между производство, продукция и потребление.

Екосистемата на B2N се състои от професионални решения за дигитално производство – консултации и анализ, 3D услуги, доставка на 3D обордуване, обучения, инсталации, поддръжка и сервиз.

Какво означава B2N?

Самото име на B2N идва от Back to Nature, защото вярваме, че 3D технологиите ни предоставят способ да произвеждаме продукти, следвайки принципи, дълбоко заложени в природата – при нужда, само в необходимите количества, и да ги изграждаме слой по слой – без излишък от материал и без разхищение от ресурси. Колкото повече бизнеси въведат щадящи технологии в производството си, толкова по-постижими ще стават заложените световни цели за намаляване негативния отпечатък на индустрията към околната среда.

Мисията на B2N

Мисията на компанията е да подпомага иновативни бизнеси да произвеждат ефективно, устойчиво и локално.

За мен през цялото време идеята зад B2N е била  да помага за създаването на по-смислени, по-леки, по-красиви, по-дизайнерски и персонализирани продукти, с мисъл за околната среда.  С инструмент в ръцете си, като 3D принт технологиите, отключваме  уникални възможности. Никога преди не е било толкова лесно да създаваме свои продукти и то за броени дни или седмици. Никога преди не е имало възможност компютрите да ни помагат толкова много за самия дизайн. Свободата  на дизайна е факт. Самите ние, като създатели, вече сливаме процеса на дизайн с производство. Докато проектираме качествата и функционалностите, които искаме от детайла, освен за естетиката и формата, мислим и за това как да го произведем най-оптимално.

Смятам, че решенията, които B2N развива през изминалите години помагат именно за това – да се правят по-бързи и по-устойчиви продукти  и то в количествата, които са ни необходими, както и там където са приложими, което помага за решаването на доста предизвикателства в производствата и различните индустрии от бижутерия през образование, чак до индустриалното строителство.

От повече от 1 година тече подготовка по преструктуриране на фирмата. Какво наложи тази промяна?

Фокусът ни винаги е бил да докараме на българския пазар най-качествените марки от сектора. През 2014, специално в нашия регион (Балканите като цяло) имаше само 2-3 фирми, доставящи машини. И днес, забележим ли нова тенденция (например метално 3D принтиране или 3D строителство с еко материали), намираме водещите марки за съответното приложение и сключваме договори с тях. Създадохме и мрежа от локални дистрибутори в цяла Югоизточна Европа.

Въпреки че търговията с 3D оборудване за нас винаги е била ключова, паралелно и естествено с нея се развиваха и другите ни направления.  През цялото време, разполагайки с машини и материали, ние произвеждахме детайли по искане на клиентите. Правили сме много мостри, за да убедим клиенти, че едно нещо работи. Правили сме и много съвместни проекти и тестове, за да видим къде са границите. Това е и може би най-интересната част от работата ни. През цялото време трупаме знание, което искаме да подредим и споделяме с широката публика под формата на обучения и на събития със свободен достъп. През цялото време и градим дълготрайни партньорства на Балканите, които вече заемат нова форма. Текущото преструктуриране е именно тази еволюция – да продължаваме да поднасяме най-доброто от 3D индустрията тук в България и съседните ни страни чрез различни професионални услуги за дигитално производство.

Как тази промяна отразява и посреща нуждите на пазара в България и съседните ни страни?

С преструктурирането, което осъществихме през последната половин година, днес разполагаме с цялата екосистема от решения, за да  посрещнем всички нужди на нашите клиенти и партньори. Можем да произвеждаме детайли, можем да обучаваме, можем да доставяме оборудване, можем да поддържаме техническия парк и да осигуряваме поле за съвместна работа в международни проекти.

Моля разкажете за 5-те направления, които се обособяват към днешна дата? 

В началото, когато стартирахме, аз самият не бях сигурен в коя посока би имало най-голям успех да развия устойчива фирма с успешен екип. Всъщност, дори знаех, и виждах, че в която и посока да натиснем газта е възможно да има успех. Точно и това беше голямото предизвикателство. В една прохождаща индустрия, с хиляди възможности, да избереш 1 посока. Затова оставих нещата да се развиват донякъде органично.

В България нямаше магазин / шоурум за принтери и въобще за 3D принтиране. Затова започнахме с договори за представителство на марки, които проучванията ни посочиха за надеждни. Закупихме си машини (едно от изискванията за такова партньорство). Ежегодно преминавахме обученията и сертифицирахме екипа си според изискванията на всеки производител за инсталация и поддръжка на оборудването.

Шоурум на B2N Additive Manufacturing Ecosystem, бул.Г.М.Димитров 95, София, България

 

С наличните машините, започнахме да принтираме проекти и да изпълняваме поръчки. Това беше и начин да трупаме знание и практически опит. Така търговското ни направление  B2N TRADE , заживя заедно с дизайн студиото ни B2N STUDIO  и нашия обучителен център  B2N ACADEMY.

Дейността на всяко направление е тясно свързано с другите. И докато до скоро живяха под една шапка, от две години насам стана ясно, че всяко направление има потенциал да се развива. Органично започна всяко от тях  да си изгражда клиентска база, да си има отговорници, да си развива know-how и стратегия  за растеж, затова смятам, че заслужаваха отделен живот. Това буквално са няколко бизнеса в едно.

5-те направления

Днес B2N TRADE e нашето търговско звено, с което клиентите се консултират за приложенията на 3D принтирането в тяхната работа, за доставка на оборудване, инсталация, поддръжка и сервиз.

 

B2N STUDIO е производственото ни звено за дизайн, сканиране и принтиране на прототипи, поръчкови детайли, резервни части и крайни продукти. Колегите ни от STUDIO са способни да поемат проект от самата идея (преди да има още дизайн) до изработка на дребни и средни серии от продукта.

 

 

B2N ACADEMY е оформилата се образователна платформа, насочена както към начинаещи, така и към професионалисти, които искат да задълбочат знанията си по различните 3D технологии.

 

B2N CIRCLE пък е еволюцията на дистрибуционната мрежа на Балканите, която развивахме успешно 6 години. B2N беше и продължава да е за някои марки, основен вносител на Балканите, с мрежа от локални риселъри. Постепенно това търговско партньорство с колегите ни от Балканите прерастна в общи проекти и идеи, които ще развиваме заедно, като отделнo обособени бизнес начинания.

Каква е ролята на B2N на променящия се пазар?

Все по-често теми като умни фабрики, ефективно управление на ресурси, автоматизация и зелени производства намират популярност в медийното пространство, оформят се като държавно финансирани поръчки за обновяване на производствен капацитет и съществуват като самостоятелни категории в професионалните конкурси.

Екосистемата

Чрез нашата екосистема от професионални решения за дигитално производство, ние осигуряваме възможност на иновативните бизнеси да повишават производителността си чрез 3D технологиите, като същевременно балансират влиянието си върху природата.

Как изглежда бъдещето и плановете за развитие на B2N?

Пазарът на 3D индустрията е динамичен и се промени особено през последните 2-3 години: консолидираха се бизнеси, по-големите погълнаха по-малките, както и тези с добрите идеи и потенциал; цялостно производителите се пренасочиха в изграждането на индустриално мощни машини, които да участват активно в едно производство и излязоха от сферата на любителското творене. В същото време, пазарът се насити с малки достъпни принтери.

Типичните за нас смелост и експериментаторски дух ни дават гъвкавост, с която бързо поемаме по вълната на новите тенденции и повеждаме 3D категорията в нашия регион. Ние сме едни от пионерите, които първи докараха на Балканите 3D принтер за високотемпературно 3D принтиране, както и принтер за лазерно синтероване. Първи направихме конференция по 3D принтиране и излязохме извън границите на България. Затова и самите ни клиенти са иноватори, пионери, трансформатори, установяващи стандарти.

Каквото и да се случва занапред, сме решени да пазим онези ценности, които бяха поставени в основата. Да бъдем лоялни към клиентите и партньорите си и да предоставяме дългосрочно смислени професионални решения чрез 360 градусов подход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест