B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Новини Примери

Бъдещето на дизайна

Един от най-интересните музеи за съвременни визуални изкуства в Холандия – Stedelijk прави голяма изложба за бъдещето на дизайна (Dream out Loud), в която разглежда и темата за 3D принтиране и неговото широко приложение.

Процесът на селекция започва с конкурс, в който се включват 350 дизайнери с 750 проекти. Голяма част от предложенията се захващат със социални теми и предлагат алтернатива към непрекъснатия поток от стоки, също така се забелязва акцент върху въображението, потока от данни и биотехнологиите. Тези нови посоки са доказателство, че дизайнерите днес търсят нови сфери за изява свързани все по-тясно с реалността и съвместното ни бъдеще.

%d0%b0%d0%b3%d0%b8-2

Водещо в изложбата е да се представя дизайн, който е тясно свързан с посоките, в които света се променя и развива.  Добър пример за тази насока е работата на Agi Haines, която показва възможностите на 3D технологиите за създаване на биологични тъкани и органи. С нейния проект (видео и три прототипа) посетителите се сблъскват със серия от възможни сценарии за бъдещето при комбиниране на биологичен материал принтиран и смесен с човешки клетки и такива на животни с цел създаване на нови органи с функции, които иначе биха отнели милиони години, за да се развият по естествен път.

agi-3

Във времена на постоянни екологични, енергийни и други катастрофи експериментите в сферата на дизайна и науката съвсем скоро ще станат част от живота на хората. Задачата пред дизайнери като Аgi Haines е да бъде конкурентно способна в свят воден от технологичен напредък, в който знанието и влиянието на трансформацията са на преден план. Изискват се нови похвати в работата при определянето на ролята на дизайнера, който днес се превръща в създател, инженер и постоянен мотор в устойчивото развитие на човечеството. Холандската дизайнерка изразява тази теоретична и практична сложност по доста сбит и образен начин като създава няколко скулптурни елементи, които преднамерено изглеждат провокативни, но същевременно предават по точен начин важни въпрос за нашето време и съответно възможностите на новите 3D принт технологии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест