B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Новини

Дизайн на усмивка с 3D принтиране

Инженерите създават прототипи преди производство на крайния продукт, а пък архитектите правят макети преди да започнат същинския строеж. Какво би било, ако звъболекарите и зъботехниците можеха да видят резултата на своята работа предварително?

В Лас Пламас на Канарските острови Пабло Рамирес и брат му Алехандро са направили Digital Smile Design, инструмент, който помага на пациентите да видят какъв ще е крайният резултат от всяка процедура върху зъбите и челюста им. Те са включили дигиталнта обработка в своя работен процес . Братята са успели да улеснят и да забързат целия процес на създаване на времени макети, с което намаляват риска преди процедурата и наистина връщат усмивките върху лицата на своите пациенти.

Разговаряме с Пабло, за да разберем повече за тяхната успешна практика.

Какво е Digital Smile Design?

DSD е многостранно дентално приложение, което се използва като инструмент за подобряване на диагностиката, комуникацията и повишаването на възможността за превенция в рамките на самото лечение. Плановете за лечение са направени въз основа на денталните и лицеви пропорции на пациента. Временните изработки, фотографии, видео помагат на практикуващият да разбере по-добре разположението и връзката, която съществува в устата между зъбите, устните, венците и усмивката и кое е общото между тях и чертите на лиците, които се очертават в движение и вследствие на различни емоции.

Как изглежда процеса на работа при DSD?

DSD процесът стартира с дигитално сканиране. След това информацията се импортира в софтуера (DSD Nemo), в който имаме дигитална лаборатория на различни профили и форми, които може да използваме за покритие на зъбите за дадена естетична процедура.

Следващата стъпка е принтирането на модела на принтера Form 2, почистването му и втвърдяването му. След което поставяме модела в силициев индекс, който създава негатив на зъбите.  После се използва тънък временен акрилен слой директно върху зъбите в устата на пациента.

Как дигиталната обработка и 3D принтирането променят процеса на DSD?

Дизайнът на усмивката е важна крачка при анализа на естетичния потенциал на денталните процедури, следвайки биологичните и възстановителни принципи; дълги години това се е правило по аналогов начин.

Как се случва цялата процедура?

Всеки случай изисква индивидуален подход. Денталната медицина днес се насочва към минимални инвазивни процедури; контролирани движения и възстановявания за постигане на по-добра усмивка са много популярни днес.

Какво според вас е бъдещето на денталната медицина?

Вярвам, че все повече процеси ще бъдат дигитализирани.  Дигитално планиране с препокриване на файлове, 3D принтиране и сканиране на челюстта ще станат рутинна процедура по-скоро отколкото си мислим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест