B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Новини Примери

GO – инвалидна количка от ново поколение

Представяме ви “първата 3D принтирана потребителска инвалидна количка” GO. Или поне така я лансира нейният автор – силно разпознаваемият в света на продуктовия дизайн Бенжамин Юбер. Неговото студио Layer заедно с експертите в адитивното производство Materialise прекарват две години в разнообразни експерименти и проучвания с дизайнери, медицински работници, технолози и хора в инвалидни колички, докато стигнат до оптималната комбинация от съвременно изглеждащи форми, олекотени материали и висока практичност.

Screen Shot 2016-05-20 at 2.44.33 PM

Най-важният и отличителен елемент в GO е възможността за персонализиране на седалката и степенката посредством специално създаден софтуер, който отчита формите на тялото и така прилага получените данни при 3D принтирането им. Този софтуерен продукт е първият в света за потребители на инвалидни колички, което превръща идеята на Юбер в почти революционна. Седалката се отпечатва след получаване на личните данни и предпочитания на потеребителя – форми на тялото и тегло – в два материала- полупрозрачна смола и термопластичен полиуретан (TPU), а степенката за крака – от титаниеви нишки. По този начин се постига максимално удобство, гъвкавост и поддръжка на човека, ползващ количката. Специална мобилна апликация придружава стола GO и позволява на потребителите да участват в процеса на проектиране, като имат възможността да посочват например, модел стол или цветова гама, както и да правят поръчки. Комбинацията от тези методи звучи логична, но именно развитието на адитивните процеси я прави осъществима днес като постига прецизни резултати в улавянето на формата на тялото на всеки индивид.

Едно от основните неудобства, изразено от потребителите на инвалидни колички, например, е трудността на самостоятелно придвижване, особено при мокри условия. В отговор на това Layer правят леки спици от карбонови влакна.

Screen Shot 2016-05-20 at 2.45.08 PM

Интересна история от създавенето на тази нова инвалидна количка е, че в процеса на работа Бенжамин Юбер профилира студиото си и открива LayerLAB. Лабораторията се фокусира върху изследвания и експерименти за удачни приложения на нововъзникващи технологии и материали, които имат потенциала да помогнат на засегнати групи от хора, като например тези със затруднено придвижване.

Screen Shot 2016-05-20 at 2.45.34 PM

GO е израз на бързо адаптиращите се приложения на адитивните процеси и най-вече на техните благотворни влияния за подобряване качеството на живот особено в медицината. Тази невероятна – както красива, така и функционална – инвалидна количка от ново поколение има своето международно представяне в изложбата на студио Layer по време на международния фестивал Clerkenwell Design Week между 24 и 26 май в Лондон.

Screen Shot 2016-05-20 at 2.41.21 PM

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест