B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Примери

Историята на Mine Kafon Drone

Благородната и високохуманитарна кауза, заложена в масовото разпространение на системата за въздушно разминиране Mine Kafon Drone, е възможна благодарение на 3D технологиите, а амбицията на неговите създатели е да премахнат всички активни мини по цял свят в следващите десет години. Ето и самата история на проекта, който в момента набира финансиране през платформата Kickstarter.

Screen Shot 2016-08-02 at 5.53.53 PM

“В света има над 100 милиона мини, които ежедневно взимат над 10 невинни цивилни жертви. Над 60 държави са засегнати от този проблем и над милиард хора живеят в риск.” С тази алармираща статистика иска да се пребори екипът на проекта. Mine Kafon Drone се подготвя усилено в продължение на три години с много проби и анализи. Резултатът е безпилотно управляван въздушен дрон, който следва протокол от три стъпки, за да елиминира мини. Голямото преимущество на дрона е, че е 20 пъти по-бърз и 200 пъти по-евтин от всички останали налични технологии в момента.

Screen Shot 2016-08-02 at 12.17.09 PM

Mine Kafon Drone извършва следните три действия: картографиране – дронът обхожда цялата местност и набелязва кои са опасните точки; засичане – след това минава на около 4 см над повърхността на земята, за да отбележи къде точно са мините – тази информация се записва и анализира на специална карта; детонация – за финалната фаза на процеса дронът ползва своята роботизирана ръка, която поставя малък детонатор върху всяка открита мина; след това тя е унищожена от безопасно разстояние с помощта на таймер.

Mine Kafon Drone се състои от обща основа, която събира в себе си над 12 подвижни елементи. Основата е 3D принтирана, което превръща дронът в лесно репликируем в цял свят. Екипът използва принтерите Ultimaker 2 (B2N e официалният им вносител за България).

Screen Shot 2016-08-02 at 5.55.14 PM

Създателите на дрона са двамата братя – Масуд и Махмуд Хасани, които израстват сред ужаса на войната в Афганистан. Свидели на риска на мините за цивилното население, те решават да привлекат вниманието на световната общност към този проблем, за да се измислят работещи подходи. Масуд, който е художник и дизайнер по образование, преди няколко години стана известен със своето откритие Mine Kafon за премахване на мини от задвижван от вятъра огромен обект, направен от бамбук и пластмаса. Дронът е продължение на тази идея. В момента Масуд и Махмуд Хасани управляват своя фондация, изнасят лекции по цял свят за опасността от мините и начините, по които те могат да бъдат премахнати, и вярват, че проектът им има потенциал да промени съдбата на стотици цивилни в засегнатите от военни конфликти райони.

mine_hunter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест