B2N logo
Събития Новини

IDS 2017 през погледа на Боян Пехливанов

Дни след завръщането си от изложението за дентална медицина IDS в Кьолн, Боян Пехливанов, основтел и управител на B2N, ни разказва за срещите, впечатленията си и прогнозите си за бъдещето развитие на индустрията по света и у нас.

Какво е IDS и защо го посети?

IDS е най-голямото изложение в денталната индустрия. Общо 12/13 халета на площ от 16 000 кв.м. бяха заети от изложители от цял свят. Посетихме го, най-вече за да се срещнем отново с партньорите ни от Formlabs, да се запознаем с новите им продукти в тази сфера и да видим какво друго се предлага като 3D печат в денталния сектор. Срещнахме се и с много специалисти от България, защото знаете, че като сме си на собствена територия всеки си го тегли ежедневието и така от дистанция комуникацията се случва понякога по-лесно.

Какво е поуката за теб след изложението?

Запознавайки се с последните тенденции в денталната индустрия, успяхме да навлезнем още по-дълбоко в процесите и да си дадем сметка колко можем да бъдем полезни в тази сферата.

Какви тенденциите се очертават в употребата на 3D принтиране и сканиране в денталната медицина?

Денталната медицинина е навлезнала вече много силно в дигитализацията. В България тепърва лабораториите започват да се обучават и оборудват в тази посока. Има разбира се броени специалисти, които от години боравят със скенери, софтуер и принтери, за да си улесняват процесите. Точно там е ключа, че да имаш принтер просто не е достатъчно. Важен е целият цикъл: сканиране на пациента или денталния модел, обработка със специализирани софтуери (тук е разковничето – повечето специалисти тепърва ще се учат), принтиране на помощните модели, хирургически водачи или други елементи.

Коя компания ти направи най-силно впечатление?

Естествено Formlabs (бел.ред. официален предсатвител за Балканите: B2N) имаха много силно присъствие. Решенията им се ползват все повече и повече от дентални специалисти и зъботехници. Достъпни са, много лесни за употреба и предлагат голям спектър от материали. Щанда беше малък, но може би най-претъпканият през цялото време. Харесаха ми щандовете на ExoCad, както и на 3Shape, които предлагат вече безжичен интраорален скенер. И двата продукта се комбинират супер добре с принтера Form 2. Даже миналият месец обявиха партньорство помежду си.

Каква е твоята прогноза за бъдещето приложение на новите технологии в денталната медицина?

Не е тайна вече за никой, че денталната медицина преминава към дигитализацията и се превръща в digital dentistry. Наличието на много разнообразни материали, плюс биосъвместими такива, улесняват както денталните специалисти, така и зъботехниците в множеството различни приложения: от дентални модели, през хирургически водачи, до ритейнъри и временни мостове и коронки.

До каква степен България се движи в крак с новите методи на работа в тази област и очакваш ли това да се промени в близките години?

В България навлиза дигитализацията. В крайна сметка внедрявайки 3D принтер, скенер и добър софтуер в процесите, наистина спестява време и намалява изразходваните бюджетите. Ако си професионалист и практикуваш редовно, когато видиш и претеглиш резултатите, решението да инвестираш в тази посока се взима лесно. Има дентални центрове, които вече години използват скенери и принтери. Мога да дам пример с Дентал ЕС ПЕ Лаб и д-р Росен Борисов, който даже има дисертация на тема “СВСТ планиране и  лечение с дентални импланти” използвайки последните технологии на сканиране, планиране, изработване не хирургически водачи, и т.н. Или Д-р Ситнов, който даже скоро ще прави курс по изработване на хирургически водачи и като цяло 3D принтирането в денталната индустрия. Другите специалисти трябва паралелно към инвестицията за хардуер да навлезнат и в самото моделиране. Повечето неща вече и в софтуерите се случват автоматично и интуитивно, така че няма нищо сложно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест