B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Новини Събития

IDS 2017 през погледа на Боян Пехливанов

Дни след завръщането си от изложението за дентална медицина IDS в Кьолн, Боян Пехливанов, основтел и управител на B2N, ни разказва за срещите, впечатленията си и прогнозите си за бъдещето развитие на индустрията по света и у нас.

Какво е IDS и защо го посети?

IDS е най-голямото изложение в денталната индустрия. Общо 12/13 халета на площ от 16 000 кв.м. бяха заети от изложители от цял свят. Посетихме го, най-вече за да се срещнем отново с партньорите ни от Formlabs, да се запознаем с новите им продукти в тази сфера и да видим какво друго се предлага като 3D печат в денталния сектор. Срещнахме се и с много специалисти от България, защото знаете, че като сме си на собствена територия всеки си го тегли ежедневието и така от дистанция комуникацията се случва понякога по-лесно.

Какво е поуката за теб след изложението?

Запознавайки се с последните тенденции в денталната индустрия, успяхме да навлезнем още по-дълбоко в процесите и да си дадем сметка колко можем да бъдем полезни в тази сферата.

Какви тенденциите се очертават в употребата на 3D принтиране и сканиране в денталната медицина?

Денталната медицинина е навлезнала вече много силно в дигитализацията. В България тепърва лабораториите започват да се обучават и оборудват в тази посока. Има разбира се броени специалисти, които от години боравят със скенери, софтуер и принтери, за да си улесняват процесите. Точно там е ключа, че да имаш принтер просто не е достатъчно. Важен е целият цикъл: сканиране на пациента или денталния модел, обработка със специализирани софтуери (тук е разковничето – повечето специалисти тепърва ще се учат), принтиране на помощните модели, хирургически водачи или други елементи.

Коя компания ти направи най-силно впечатление?

Естествено Formlabs (бел.ред. официален предсатвител за Балканите: B2N) имаха много силно присъствие. Решенията им се ползват все повече и повече от дентални специалисти и зъботехници. Достъпни са, много лесни за употреба и предлагат голям спектър от материали. Щанда беше малък, но може би най-претъпканият през цялото време. Харесаха ми щандовете на ExoCad, както и на 3Shape, които предлагат вече безжичен интраорален скенер. И двата продукта се комбинират супер добре с принтера Form 2. Даже миналият месец обявиха партньорство помежду си.

Каква е твоята прогноза за бъдещето приложение на новите технологии в денталната медицина?

Не е тайна вече за никой, че денталната медицина преминава към дигитализацията и се превръща в digital dentistry. Наличието на много разнообразни материали, плюс биосъвместими такива, улесняват както денталните специалисти, така и зъботехниците в множеството различни приложения: от дентални модели, през хирургически водачи, до ритейнъри и временни мостове и коронки.

До каква степен България се движи в крак с новите методи на работа в тази област и очакваш ли това да се промени в близките години?

В България навлиза дигитализацията. В крайна сметка внедрявайки 3D принтер, скенер и добър софтуер в процесите, наистина спестява време и намалява изразходваните бюджетите. Ако си професионалист и практикуваш редовно, когато видиш и претеглиш резултатите, решението да инвестираш в тази посока се взима лесно. Има дентални центрове, които вече години използват скенери и принтери. Мога да дам пример с Дентал ЕС ПЕ Лаб и д-р Росен Борисов, който даже има дисертация на тема “СВСТ планиране и  лечение с дентални импланти” използвайки последните технологии на сканиране, планиране, изработване не хирургически водачи, и т.н. Или Д-р Ситнов, който даже скоро ще прави курс по изработване на хирургически водачи и като цяло 3D принтирането в денталната индустрия. Другите специалисти трябва паралелно към инвестицията за хардуер да навлезнат и в самото моделиране. Повечето неща вече и в софтуерите се случват автоматично и интуитивно, така че няма нищо сложно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест