B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

През 2016, Максим Лебовски, съосновател и изпълнителен директор на Formlabs, беше селектиран и класиран в списъка на Forbes за млади таланти „30 под 30”. Днес, неговата фирма за 3-D принтиране мина оценка за 1 билион долара, с нова инвестиция от New Enterprise Associates.

Инвестицията от $15 милиона носи на Formlabs, със седалище Сомървил, Масачузец, общo финансиране от повече от $100 милиона и бележи един от така редките моменти, когато бивш избраник в класацията “30 до 30” в производството, създава фирма-еднорог. Успехът на Formlabs се основава на способноста на техните 3D принтери да създават по-детайлни и комплексни продукти, на по-ниска себестойност, отколкото е било възможно преди. “Гордеем се повече с бройката 3D принтери, която изнасяме, но се радваме че инвеститорите осъзнават това” споделя Лебовски пред Forbes, като отбелязва че за последните шест години, Formlabs успява да продаде повече от 35,000 принтера.

 

Макс Лебовски – изпълнителен директор на Formlabs: От едно име в класацията на Форбс „30 под 30” до ръководител на компания, оценена на повече от 1 билион долара.

С новата инвестиция, бившият председател и изпълнителен директор на GE, Джеф Имелт, сега партньор рисков капитал в NEA, става част от управителния съвет на компанията. Formlabs е втората компания-еднорог за 3-D принтиране, към която Имелт се присъединява това лято. Той дава тласък на 3-D принтирането, докато е на върха на индустриалния гигант. Според Дейна Грейсън, NEA партньорът, който води инвестицията, NEA увеличават инвестициите си в производството, с почти $100 милиона, вкарани в 3-D принтиране, и още 150 милиона долара в по-широкия спектър на дигиталното производство. По-рано, във Formlabs инвестират фирми като Foundry Group, Autodesk и Tyche Partners.

Лебовски, син на емигранти от Съветския съюз, и неговите съученици от медийната лаборатория в MIT Дейвид Крейнър и Натан Линдер, основават Formlabs през 2011. Те започват своята дейност с отскок след невиждано успешна кампания в Kickstarter, благодарение на която успяват да съберат почти 3 милиона долара на следващата година. По това време, много старт-ъпи, занимаващи се с 3-D принтиране, изникват из краудфъндинг платформите за събиране на средства, с насоченост към индивидуалните потребители. Но шума в медиите, че всяко домакинство скоро ще има -3D принтер, така и не се превръща в реалност.

Вместо това Formlabs се насочват към професионалисти, които се нуждаят от по-прецизно изработени части за по-сложни проекти, изпълнени на 3-D принтер. “Бяхме първата фирма, която осъзна, че потенциалът на 3-D принтирането не е в производството на продукти за масовия потребител, а в правенето на тази мощна технолгия достъпна до специалисти, инженери и дизайнери,” казва Лебовски. Техният принтер Form 1 (и по-новите версии, въведени от тогава) използва процес наречен стереолитография, по време на който течна смола се втвърдява чрез лазер. Докато лазерните технологии са по принцип доста скъпи все още, днес цената на принтер Form 2, с включен софтуеър, започва от $3,350.

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест