B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Индустрии Новини Приложения Продукти Производители

Meltio се фокусира върху производството с метали

Meltio е съвместно предприятие между базираната в САЩ Additec и Sicnova, испански дистрибутор на оборудване за 3D печат. Компанията използва необичайна технология за метални печатащи глави от Additec в различни конфигурации за разгръщане на печата, включително роботизирана широкомащабна система, хибридни опции за фрезоване с ЦПУ и, разбира се, самостоятелен 3D принтер.

Какво е толкова специалното в техния процес на метален 3D печат? Той е доста по-различен от по-типичните лазерни системи с прахово легло и вместо това използва специална печатаща глава, която може да екструдира множество метални материали, които моментално се разтопяват от лазерите. Тъй като печатащата глава се движи по работната повърхност, тя може да отлага метал много точно във всяка геометрия.

Въпреки че печатащата глава на Additec може да печата с метална тел или прах, Meltio разработва предимно приложения с тел, тъй като е установила ясни ползи за индустрията при този режим.

 

Meltio е увеличила фокуса си върху режима на работа с тел, тъй като това предоставя редица предимства, търсени от клиентите им. Най-важното предимство е, че използването на тел е много по-безопасно и много по-просто от работата с метален прах в PBF или прахови DED системи, които могат да бъдат както токсични, така и експлозивни, ако са изложени на кислород.

3D принтиране с тел в сравнение с 3D принтиране с прахообразен метал [Източник: Meltio]

 

Най-интересната техническа характеристика е, че печатащата глава на Meltio може да обработва два проводника по време на печат. Това означава, че е възможно да се принтират метални части с повече от един метал, без да се получава кръстосано замърсяване.

Необикновената способност на Meltio за работа с два проводника позволява също така да се увеличат характеристиките на отпечатаната част чрез облицоване с материали с по-високи характеристики или добавяне на нова функционалност към частите. Освен това двойният проводник дава възможност за използване на евтин материал за опори или некритични области на изграждане. Процесът на превключване на проводниците не изисква смяна на хардуер или суровини, а освен това е автоматичен, бърз (за 5 секунди) и чист. Проводниците се прибират в твърдо състояние в печатащата глава.

Някои от многото възможни материали за DED 3D печат, налични в оборудването на Meltio [Източник: Meltio]

 

За разлика от повечето производители на 3D принтери, които се фокусират върху сравнително малкия пазар на прототипи и професионални продукти, Meltio се е насочила към сектора на металообработването, по-специално към машинните цехове, и компанията има много характеристики, които би трябвало да са привлекателни за този много голям пазар.

 

Има три стълба, които Meltio следва за пазара на машиностроителни предприятия: простота, гъвкавост и опит.

Голям 3D принтиран метален резервоар [Източник: Meltio]

 

Простотата е заложена в самия дизайн на технологията: тъй като не използва прах, целият ѝ жизнен цикъл е значително по-прост и по-евтин от почти всички други варианти за 3D печат на метали. Това със сигурност е много привлекателно за малки и средни металургични операции, при които може да има възприемана сложност и финансови бариери за навлизане в металния 3D печат. Системата на Meltio избягва голяма част от тях и би трябвало да позволи много по-лесно навлизане в адитивните операции.

 

Гъвкавостта изглежда е философия на цялата компания. Например, на въпроса как се справят с профилите за печат, те обясниха, че могат да ги предоставят, но също така си партнират с дистрибутори, като B2N – за региона на Балканите например, които работят директно с клиентите за съвместно разработване на параметрите, особено при големи проекти. Казват, че ролята им е да подпомагат модификациите, направени от клиентите, и могат да се справят с всеки подход.

Метални семпли за 3D печат [Източник: Meltio]

 

По същия начин те осигуряват пълна гъвкавост при интегрирането на роботи или CNC, което е необходимо за всяко внедряване на техните продукти в роботизирани системи или системи с ЦПУ.

И накрая, това е опитът на клиентите.

“Всички компании имат добър опит. Когато за първи път купят машините на Meltio, те получават намалено време за производство, намалени използвани материали и намалени разходи – и всичко това без замърсяване или усложнения.”

Другото предимство на Meltio е например, че видът на материала може да се смени при оборудването на Meltio за по-малко от десет минути, докато при PBF системите често не може да се смени материалът – никога! Някои компании буквално купуват втори машини, за да използват втори метален материал.

Технологията Meltio би могла да позволи на металургичните предприятия, които не са от скъпите сектори на аерокосмическата индустрия, автомобилостроенето или здравеопазването, да използват адитивното производство по практичен и рентабилен начин. За много такива операции тази технология би могла да им позволи да поемат по-малки поръчки много по-лесно с конкурентни цени за техните клиенти.

 

Лаверо (главен изпълнителен директор на Meltio) споделя: “Компаниите виждат в Meltio това, което са искали преди 25 години от металните AM системи, това е нова възможност за производителите. Тези клиенти винаги са искали да използват 3D принтиране, но то има бариери: скорост, цена, пространство, хардуер и др. През последните шест месеца наблюдаваме силен интерес и те обожават технологията. Благодарение на стратегията ни за обема и избора на тел като суровина системата ни е много по-конкурентна за ежедневни метални части. Имам чувството, че Meltio може да има печеливша стратегия тук, и то насочена към онази част от пазара на метали, която в повечето случаи е пренебрегвана от останалата част от индустрията за 3D печат: машинните цехове.”

Лаверо смята, че пазарът на технологията Meltio е сходен по размер с пазара на CNC.

САЩ е първият търговски приоритет на Meltio през 2022 г. Имат и нов офис във Флорида, в който е разположен продуктов шоурум.

Компанията наистина се подготвя за разширяване. Със своето хибридно CNC предлагане те вече имат договорености с дистрибутори на CNC и интегратори на роботи, които биха имали взаимоотношения с повечето, ако не и с всички производители на метали.

Meltio си партнира и с доста големи американски университети. На тях е предоставена технологията на Meltio за изследователски цели, така че е възможно много от завършващите студенти да имат опит с продуктите на Meltio, когато напуснат университета.

Ако ви е интересно да научите повече за 3D технологията и напредъка на Meltio на пазара на машиностроителни машини, се свържете с нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест