B2N logo
Без категория

Неочаквано партньорство в 3D принтирането създава тактилни ноти за незрящи музиканти

През 2012 г. Университета на Уисконсин получава като дарение един SLS 3D принтер – Sinterstation 2500. За отрицателно време машината променя динамиката на академичния живот, като се оказва притегателен център за студенти и преподаватели от коренно различни дисциплини. 3D принтиращата технология неочаквано ги вдъхновява да работят в екип. Както казва един от директорите на Центъра за полимерно инженерство, проф. Тим Осуалд: „SLS принтерът се превърна в катализатор за нови идеи и възможности. Възможностите на тази технология провокираха редица интердисциплинарни колаборации и нов начин на мислене сред всички нас. А това е наистина страхотно.”

Sinterstation-2500-3D-printer

Sinterstation 2500 е масивен индустриален 3D принтер – по-голям от лек автомобил, но не по-скъп от Aston Martin. Разработен е за масово производство на части със сложна геометрия и е способен да създаде обекти, с които не би могла да се справи никоя друга технология. Подобна функционалност е идеална за образователни институции и, както показват последните събития в Университета на Уисконсин, резултатите не закъсняват.

Една от най-интересните колаборации възниква, когато студентът Уилям Акуайт попада на видеопрофила на незрящо момиче от Катедрата по музика. Както всички музиканти с нарушено зрение, Йиджи Ким свири основно по партитури, преведени на Брайловата азбука. За съжаление, Брайловата система няма как да предаде цялата комплексност на нотните листове, а това неминуемо затруднява обучението на музикантите с намалено зрение. Ето защо Ким решава да създаде нейна собствена система, чрез която да отпечатва релефно директно нотния лист и по този начин да получава повече информация за музикалното произведение, без да усложнява прекомерно Брайловия код.tumblr_inline_mu1nk6WF9e1qm0ov6-300x264

На Акуайт му хрумва как може да помогне на Ким да постигне още по-детайлни нотни листове за нейната специализирана система, като използва възможностите на SLS 3D принтера. Със съдействието на проф. Осуалд той представя идеята си на Ким. А тя приема предложението с ентусиазъм.

„Ким прояви интерес и определно беше въодушевена от потенциала на колаборацията”, казва Акуайт. „Не ставаше въпрос просто да направим прототип за нея или за Катедрата по музика. Това е наистина съвместна разработка, в която ние установихме тясно сътрудничество с Ким, за да вникнем в нейните нужди и да намерим решения заедно”.

Новият метод за производство на неподвързани ноти може радикално да промени нивото на достъпност в музикалното образование. Чрез 3D принтиращата технология всеки незрящ музикант би могъл да чете същите партитури, които зрящите възприемат визуално. Осуалд и Акуайт са събрали цял екип от студенти, които работят върху създаването на новите нотни листове.

След дипломирането си Ким се връща в Южна Корея, но продължава да консултира и следи в детайли процеса. Когато екипът на Осуалд създаде нова 3D принтирана версия на музиката на Ким, те дирекнто ѝ я пращат за проба. Тя връща коментар за качеството на повърхностите и прецизността на триизмерното възпроизвеждане на нотите, след което студентите на Осуалд се хващат отново на работа, за да подобрят още и още процеса.

Разбира се, неподвързаните ноти за незрящи не са единствената уникална колаборация, която се случва в Университета на Уисконсин. В ход е и проект на студент по екология, който се съюзява с колега от машиностроенето в изследователска работа, експериментираща с 3D печат върху текстил. А съвсем наскоро учен от катедрата по Медицина и обществено здраве е потърсил съдействие от Осуалд и неговите студенти за разработване на бърз и лесен процес за 3D принтиране на вътрешни органи на пациенти, който да подпомогне предоперационното планиране.

Източник www.3dprintingindustry.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест