B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Примери

Октопод

Нашите партньори от colorFabb наскоро ни обърнаха внимание на интересна история за изцяло 3D принтиран метален лампион под формата на огромен и детайлно направен октопод с помощта на Ultimaker 2+ и пълнителят ColorFabb Бронз.

Octolamp е дело на архитекта Esteban Pacheco, родом от Панама, но от 2008г. – базиран в Германия. Естебан е очарован от цифровите технологии и възможностите, които са налични в архитектурата посредством 3D параметричните форми и неконвенционалната геометрия.

Естебан стартира работа по проекта си преди повече от година – лампион с формата на октопод и размери  1м x 1м x 0.4м. Крайният обект е съставен от 156 части, всяка една от които е 3D принтирана и полирана. “Причината да се захвана с подобна идея е да тествам уменията си за моделиране и 3D печат. Имах нужда от нова лампа за моето студио и едновременно с това съм лично удивен от вида “cephalopoda” поради характеристиките си. Така реших да комбинирам двете идеи, за да създам нещо, наречено Octolamp.”

3D моделирането на Octolamp отнема на Естебан около 13 месеца. Заради своята геометрична сложност – 4 милиона полигони и 4 GB файлове, целият проект е разделен на 156 уникални съставни части, а всяка детайлно проверена за грешки, прди да бъде пусната за принтиране. Само тази задача отнема 1 месец.

Естебан води своя работилница за 3D принтиране и в нея разчита на Ultimaker 2+. В допълнение той пояснява: “Спрях се на Ultimaker 2+ заради своята надеждност и гъвкавост на диаметъра на дюзата. Това ми позволи да отпечатам с няколко различни дебелини на слоевете и на очертанията, в зависимост от степента на необходимите подробности.”

Cora 2.4 е ползваният софтуер, но за някои от частите – Simplify 3d. Естебан следва следните параметри:

Скорост на печат: 40 mm/s

Температура: 230 C°

Поток на материала: 108%

Поддръжка: 25 % [Grid pattern]

Насипване: 30 % за пипалата / 20 % за главата

Retraction length: 4.5 mm

Retraction speed: 45 mm/s

“Спрях се на ColorFabb бронзов пълнител, защото може да бъде обработен за постигането на благородно покритие, за разлика от нормалното PLA. Този материал може да бъде полиран до високо гланцово ниво и също така е в състояние да се окисли, за да придобие антикварен зеленикаво изглеждащ слой. Тази функция съвпада напълно с концепцията за октопода. То просто добавя “характер” към крайния резултат, като парче, възстановено от стар потънал кораб. За този конкретен проект са необходими общо 18 макари, с други думи, около 27 кг спирала. Тази сума включва материали за поддръжка и печатни грешки. И краят на лампата е с общо тегло 23 кг. “

bronzeFill е истински специален материал, лансиран от colorFabb преди 3 години и един от най-популярните им пълнители. Самата обработка на елементите отнема внушителните 4 месеца и включва три ралични етапи.

Етап на шлайфане: с шкурка със ситност от 240, 400 и 1000.
Степен на полиране: тук са тествани и няколко различни кремове за полиране.
Стадий на окисляване: за тази цел се използва смес от оцет и сол, приложена директно към модела, като се използва малка четка, за да се ускори процеса на окисляване в някои области.

Резултатите са направо зашеметяващи, имайки предвид, че пост-обработката е направена на всички 156 парчета, които са 3D принтирани! Това е посвещение към проект, което рядко се наблюдава или среща в този мащаб.

Може да прочетете цялата история в детайл тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест