B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Новини Примери

Да те вози OLLI

Запознайте се с OLLI – електрически мини бус с автономно управление, чиито части са 3D отпечатани. Неговият капацитет е 12 човека и преди дни бе официално лансиран за тестов период в град Вашингтон, САЩ.

Screen Shot 2016-06-18 at 9.22.00 AM

Local Motors, американски стартъп от Аризона, стои зад създаването на Olli в партньорство с IBM и използвайки техният суперкомпютър Watson. Освен, че няма нужда от шофьор, компактният и симпатичен шатъл взаимодейства директно с пътниците, като им препоръчва посещения на ресторанти, забележителности или най-удобен маршрут според нуждите им.

Screen Shot 2016-06-18 at 9.22.31 AM

Интересно е, че идеята за Olli е вдъхновена от Uber – начин за споделено придвижване в града при поискване през специално създадената за целта апликация. Другото преимущество на мини буса е, че неговите части са изцяло 3D отпечатани, което прави репликацията му удобна и умно съобразена от нуждите. Основателят на компанията Local Motors Джон Роджърс смята, че възможността превозното средство да бъде изработено и сглобено за общо 11 часа с помощта на няколко 3D принтера е основното преимущество на тяхното изобретение пред всички останали подобни превозни експерименти. Другите позитиви на Olli са, че не замърсява околната среда с вредни газове и не ползва огромни производствени комплекси за създаването си.

В бизнес развитието на Роджърс е залегнала идеята за стотици “микро заводи”, които произвеждат Olli по света, защото дизайнът се адаптира удачно според нуждите на потребителите и географската локация.

meet-olli-self-driving-3d-printed-mini-bus

Самото шофиране при Olli се управлява от сложна система, разработена от Local Motors в партньорство с няколко софтуерни и технологични партньори. Потребителският интерфейс е предоставен от IBM и именно той дава възможност на пътниците да комуникират с Olli. Превозното средство разчита на повече от 30 сензори и постоянно обновяваща се информация от облака на IBM.

В момента Olli е вече в движение в щата Мериленд, но му предстоят още месеци проби в Лос Анджелис и Маями, а създателите му от Local Motors водят преговори и за през-океанско преместване на мини буса в Берлин, Копенхаген и Канбера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест