B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Ultimaker Любопитно Полезно Приложения Примери Производители

Оптималните настройки за 3D принтиране на здрави части

Не би ли било чудесно да можете да принтирате по-здрави части, дори без да променяте използвания материал? За щастие, това е възможно. Ключът е да оптимизирате настройките си. За да се възползвате максимално от принтера и материала, трябва да персонализирате настройките, които използвате не само за всеки материал, но и за всеки детайл.

По-долу са изброени някои от най-добрите настройки, които да промените, за да укрепите своя детайл:

 

Тип и плътност на запълване

Типът и плътността на пълнежа са важни фактори, които допринасят за здравината на отпечатания детайл. Колкото по-голяма е плътността на запълването, толкова по-голяма е здравината. Обикновено обаче не се препоръчва висока плътност на запълване, тъй като при нея се използва много материал и принтирането отнема повече време. За да увеличите здравината на даден детайл, без да увеличавате плътността, можете също така да промените модела на запълване в зависимост от функционалността на детайла. Например при тестовете за якост на натиск триъгълният/решетъчният пълнеж показва по-висока якост на натиск в сравнение с кубичните и гироидните модели на пълнеж.

За повечето модели можете да използвате запълване от около 20 %, но за по-здрави части опитайте да надхвърлите 50 %. Алтернативата е да се използват модифициращи мрежи за селективно генериране на по-висока плътност на запълване в областите, където напреженията ще бъдат най-високи.

 

Ориентация на частта

Ориентацията на детайла може да не е в списъка със стъпки за осигуряване на по-здрав печат, но тя е от решаващо значение. Якостта на опън е по-слаба по оста Z при 3D принтирането (обикновено 40-70% в сравнение с якостта по оста XY), особено при високи и тънки принтирани части. В резултат на това трябва внимателно да ориентирате детайла, за да съответства на необходимата ос на здравина. Докато правите това, ще трябва да вземете предвид и носещата конструкция и да намерите баланс въз основа на това, което е най-важно в конкретния детайл.

 

Дебелина на обвивката

Дебелината на външната повърхност на детайла се нарича дебелина на обвивката. Най-общо казано, колкото по-дебела е обвивката, толкова по-здрава е частта. Въз основа на това можете да определите дебелината на обвивката, която ви е необходима за вашия детайл. Дебелината на обвивката, която е два пъти по-голяма от дебелината на слоя, обикновено е добро начало.

Пост-обработка за по-здрави части

Работата не приключва след принтирането на даден детайл. Възможно е да увеличите здравината на отпечатания детайл с малко допълнителна работа.

 

Закаляване

Полукристалните материали като найлон, PET, PEEK и някои форми на PLA могат да бъдат закалявани. Това е термична обработка, при която материалът напълно се трансформира в кристалното си състояние, което ви дава по-твърд и здрав детайл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест