B2N logo
Любопитно Приложения Примери Полезно Ultimaker Производители

Оптималните настройки за 3D принтиране на здрави части

Не би ли било чудесно да можете да принтирате по-здрави части, дори без да променяте използвания материал? За щастие, това е възможно. Ключът е да оптимизирате настройките си. За да се възползвате максимално от принтера и материала, трябва да персонализирате настройките, които използвате не само за всеки материал, но и за всеки детайл.

По-долу са изброени някои от най-добрите настройки, които да промените, за да укрепите своя детайл:

 

Тип и плътност на запълване

Типът и плътността на пълнежа са важни фактори, които допринасят за здравината на отпечатания детайл. Колкото по-голяма е плътността на запълването, толкова по-голяма е здравината. Обикновено обаче не се препоръчва висока плътност на запълване, тъй като при нея се използва много материал и принтирането отнема повече време. За да увеличите здравината на даден детайл, без да увеличавате плътността, можете също така да промените модела на запълване в зависимост от функционалността на детайла. Например при тестовете за якост на натиск триъгълният/решетъчният пълнеж показва по-висока якост на натиск в сравнение с кубичните и гироидните модели на пълнеж.

За повечето модели можете да използвате запълване от около 20 %, но за по-здрави части опитайте да надхвърлите 50 %. Алтернативата е да се използват модифициращи мрежи за селективно генериране на по-висока плътност на запълване в областите, където напреженията ще бъдат най-високи.

 

Ориентация на частта

Ориентацията на детайла може да не е в списъка със стъпки за осигуряване на по-здрав печат, но тя е от решаващо значение. Якостта на опън е по-слаба по оста Z при 3D принтирането (обикновено 40-70% в сравнение с якостта по оста XY), особено при високи и тънки принтирани части. В резултат на това трябва внимателно да ориентирате детайла, за да съответства на необходимата ос на здравина. Докато правите това, ще трябва да вземете предвид и носещата конструкция и да намерите баланс въз основа на това, което е най-важно в конкретния детайл.

 

Дебелина на обвивката

Дебелината на външната повърхност на детайла се нарича дебелина на обвивката. Най-общо казано, колкото по-дебела е обвивката, толкова по-здрава е частта. Въз основа на това можете да определите дебелината на обвивката, която ви е необходима за вашия детайл. Дебелината на обвивката, която е два пъти по-голяма от дебелината на слоя, обикновено е добро начало.

Пост-обработка за по-здрави части

Работата не приключва след принтирането на даден детайл. Възможно е да увеличите здравината на отпечатания детайл с малко допълнителна работа.

 

Закаляване

Полукристалните материали като найлон, PET, PEEK и някои форми на PLA могат да бъдат закалявани. Това е термична обработка, при която материалът напълно се трансформира в кристалното си състояние, което ви дава по-твърд и здрав детайл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест