B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Завършен резултат от оцветяване с разтопени пастели
Обучения Полезно Производители

Оцветете прототипите и моделите си с пастели!

Първоначално тази статия е публикувана в рубриката Tutorials в сайта на Formlabs. Надолу може да я прочетете с малки промени.

Много от нас не са докосвали пастели от детството си, но ярките им пигменти и възможността за топлинна обработка на парафина ги правят потребен инструмент не само за оцветяването в детски книжки. С простия подход от тази статия всеки може да използва предмети от бита, за да добави малко цвят в 3D принта си – чрез топене на пастели.

Един от инженерите във Formlabs, Кристиян Рийд, открива този начин за наслагване на цветове докато търси как да подчертае логото си върху прототипите на GRIPsher, многоинструментален продукт, който той създава и успешно финансира през Kickstarter. С тази техника можете лесно да добавите еднородни, ярки цветове към част от своя 3D принт или дори да оцветите цели модели за нула време.

Какво ще ви е необходимо?

пастели - инструменти

 • 3D принтирана част (тази от статията е принтирана Form 2 със стандартна смола)
 • Пастели в цветове по избор
 • Пистолет за топъл въздух (или обикновена запалка)
 • Самозалепваща лента или хартиено тиксо
 • Шпатула (тук е използвана тази от Form 2 Finish Kit)
 • Различни шкурки
 • Микрофибърна кърпа

Този процес може да бъде малко мръсен, затова препоръчваме да използвате и някаква подложка – дъска за рязане или няколко слоя вестник, за да може там да се събират стърготините и да запазите работното си място чисто.

Първа стъпка: Дизайн

Моделирайте обекта си с вдлъбнатина от около 0.5 мм до 1 мм там, където искате да добавите цвят. Това може да бъде лого, някакъв текст или каквото и да било друго нещо, което искате да подчертаете. Ако искате да пробвате тази техника с готов файл, на този линк в Pinshape можете да намерите няколко дизайна от Formlabs.

Втора стъпка: Принтирайте и довършете частта си

принтирана и довършена част

Принтирайте модела си с 3D принтер по желание, премахнете подпорите и полирайте повърхността докато останете доволни от завършека й. Восъкът ще се спусне във всички разстояния между слоевете, така че гладката повърхност е много важна за чистото оцветяване. Препоръчваме да започнете с по-груба шкурка, например 150 или 220, и след това да продължите с по-фини. Ако нямате свой принтер, свържете се с нас за принтиране и/или дообработка на файла ви.

За принтове от стереолитография (SLA) можете също да сложите малко минерално масло преди да продължите нататък.

Ако искате повече съвети и трикове за това как да полирате моделите си, може да прочетете и тук в сайта на Formlabs.

Трета стъпка: Подгответе инструментите

Изберете своя цвят и махнете хартията от пастела. Може да го направите с ръка или да използвате макетно ножче или шпатула.

подготвен пастел

Ако използвате пистолет за топъл въздух, ако има възможност настройте го на ниско налягане, за да предотвратите разплискването на разтопен восък извън мястото за боядисване.

Четвърта стъпка: Добавете цвят

Използвайте пистолета за топъл въздух (или запалката, в щипка), за да разтопите пастела. Започнете разтапянето извън частта, след това го оставете да тече върху нея, за да избегнете повторното разтапяне на предишен восък, който вече сте положили.

стопяване на восък от пастели

Ако искате да покриете определени части от оцветената област, то тогава прилагайте хартиено тиксо или маскираща лента по време на оцветяването. Изчаквайте докато восъкът е напълно сух (това отнема десетина минути) преди да махнете тиксото – иначе може да извадите восъка от мястото му.

стапяне на восък

Може да отнеме няколко опита докато усвоите техниката до съвършенство – дръжте пастела малко настрани от топлия въздух или пламъка и го въртете, за да избегнете изгарянето му и съответно попадането на пепел върху модела. Ако това се случи, просто изстържете пастела преди да се е втвърдил и опитайте отново.

Стъпка пет: Стъргане до съвършенство

стъргане до съвършенство

Започнете да стържете восъка с шпатулата. Мислете за това движение по-скоро като за бръснене, отколкото за премахване на един път: използвайте деликатни, фини движения, отделяйки горните слоеве восък малко по малко.

стърготини от пастел

Ако има някои места, които имат нужда от допълнителна обработка, можете да ползвате самия пастел за малки поправки. Плоска отвертка или други, по-прецизни инструменти като скалпел например, биха могли да бъдат полезни за финални детайли.

почистване с микрофибърна кърпа

Изчистете модела си с микрофибърната кърпа, за да премахнете останалите восъчни стърготини. Можете да използвате и четка за зъби в помощ при почистването.

Споделете резултатите си

Надяваме се, че тази техника ще ви е полезна за прототипи, макети и какво ли още не!

Изпробвали сме тази техника върху различни части – от простите, плоски повърхности на показания на снимките модел до повърхнини като модела на глобус в колекцията в Pinshape, и ни е интересно да разберем какви са вашите резултати или може би допълнителни трикове, които ще откриете при изпробването на оцветяване с пастели.

Споделете резултатите си във форума на Formlabs.

Завършен резултат от оцветяване с разтопени пастели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест