B2N logo
Новини

Първата 3D принтирана гръдна протеза

Първата 3D отпечатана гръдна кост и част от гръден кош от титан бяха успешно имплантирани преди по-малко от месец на пациент от Испания на 54 г. Мъжът е страдал от злокачествен тип раков тумор, който расте около гръдния кош. Високотехнологичната протеза е проектирана и изпринтена в Мелбърн в австралийския национален научен център CSIRO, а операцията е извършена в Университетската болница на Саламанка.

Важността на тази първа по рода си операция в света идва от сложността на 3D отпечатаната протеза, която трябва с абсолютна точност да възпроизведе детайлната структура и геометрия на гръдния кош, индивидуален за всеки пациент.

1425795537565302163

За целта хирурзите използват 3D CT скенер с висока резолюция, за да се определи коя част от гръдния кош да бъде заменена с олекотен, но изключително здрав титан. След това се обръщат към базираната в Мелбърн медицинска компания Anatomics, по чийто дизайн впоследствие е отпечатана цялата протеза. Те използват 3D принтерът Arcam, който работи с електронни лъчи и струва $1.3 милиона. 12 дни след операцията пациентът е изписан от болницата в отлично състояние.

Предимството на 3D принтирането е бързото му създаване на прототипи. Когато сте в очакване на животоспасяваща операция, това определено е един от най-реалистичните начини. Когато става дума за използване на 3D принтиране за биомедицински приложения, изглежда, че ние сме просто в началото на това, което е възможно. Очакваме нови сътрудничества, които да спомогнат за разрешаването на повече уникални медицински предизвикателства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест