B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
респираторна маска, ръце с ръкавици и 3Д принтер
Индустрии Полезно Приложения

Истина или мит – 3D принтирането e полезно за бизнеса и хората в дългосрочен план, а не само в отговор на COVID-19?

Напоследък много се изговори и дискутира за кризата, която сполетя света в началото на 2020. Последствията за световната икономика тепърва ще се разкрият. Непосредствен удар беше нанесен на здравната ни система и медицинските работници по света. Докато случаите на заразени с корона вирус в континентална Европа и САЩ продължават да се увеличават, здравните работници са изправени пред предизвикателство, което надминава ежедневните потребности на болни хора, търсещи медицински услуги.

В много случаи, медицинските специалисти трябва да изложат собственото си здраве в опасност, като работят без защитно облекло, за да свършат работата си безопасно и ефективно. На лице се открояват няколко направления в краен недостиг -липсата на лична защита като N95 маски и очила, както и недостатъчните вентилатори и свързани компонени за третиране на пациенти, които проявяват крайните симптоми на COVID-19. 

3D принтиране в помощ по време на криза

В резултат, 3D принтирането и адитивното производство се появиха в уравнението като ключово решение на проблема. В Италия, доброволци помогнаха на болница да компенсира липсата на респираторни клапи като ги 3D принтираха на място. В Щатите и Европа, дори в нашата малка България, собственици на принтери пък произвеждат защитни шлемове, за да подпомогнат здравните работници да са защитени при ежедневния пряк контакт със заразата.

Посочените истории доказват изобретателността на общността от 3D специалисти, а конкретните приложения на 3D технологията подчертават много от основните ползи на 3D принтирането. Тези проекти обаче също подвеждат, че 3D принтирането е просто резервен вариант за производство.

Устойчиво решение ли е 3D принирането в по-глобален мащаб?

Всъщност то е много повече. Линда Гилмор, Global Medical Business Development Manager, EOS, прави анализ на ситуацията и предлага разграничение на митовете от фактите.

Мит: 3D принтирането е аварийно решение за набавянето на ресурс в здравната сфера.

Факт: 3D принтирането е мощен производствен метод за опростяване на веригата на доставки в краткосрочен и дългосрочен план.

В момента, адитивното производство прави възможно медицинските работници да компенсират недостига на специализирана апаратура, докато съществуващите вериги на доставки се възстановяват. Но същите фактори, които правят адитивното производство подходящо решение за незабавна реакция, го правят и ефективно в дългосрочен план. Чрез внедряването на 3D принтирането локално и при поискване, медицинските учреждения имат възможността да произвеждат жизненоважни части или оборудване, когато им потрябва – не само по време на криза, а като част от стандартните им процеси на работа. Ефектнивна дългосрочна стратегия за адитивно производство би помогнало на болници и лаборатории да адаптират настоящето им оборудване при незабавна нужда, да ускорят производството на критично оборудване, и да избегнат дългите срокове на доставка.

Мит: От тук нататък 3D принтираните маски и клапи тип „направи си сам“ за здравни работници могат да заместят традиционните протектори.

Факт: Спешното 3D принтиране помага във време на нужда, но в дългосрочен план, производството на такива защитни облекла трябва да се придържа към приетите стандарти за безопасност.

3D принтирането тип „направи си сам“ предоставя полезно временно решение на медиците, но е важно да не се пренебрегват потенциалните проблеми от случайно принтиране. Има причина да съществуват стандарти за безопасност, процедури на тестване и добри производствени практики за всички медицински устройства. Докато 3Д принтирана реплика на жизненоважно устройство е невероятен ресурс за незабавна реакция, то регулаторните производствените методи осигуряват безопастността на потребителя. Например, N95 маските са проектирани да обхванат лицето плътно, и имат филтрираща система, която може да блокира частици едва 0.3 микрона. Малки дефекти или отклонения при принтирането на тези маски може да доведе до застрашаване безопастността на медицинското лице. Адитивното производство в дългосрочен план трябва да се придържа към всички приети стандарти за безопастност, което изисква задълбочена експертиза в специализиран дизайн, производство и валидация.

Мит: 3D принтирането по време на криза е в помощ, но традиционната логистична верига е по-ефикасна за по-дълъг период от време.

Факт: 3D принтирането може е едно от решенията да се предотвратят забавянията по веригата на доставки не само днес, но и за в бъдеще.

Епидемията COVID-19 наруши традициония поток на стока, като ограничи достъпа до основни медицински ресурси във време на безпрецедентна нужда. По време на нарастващата криза, станахме свидетели на силата на локалното поизводство при поискване. В здравната сфера, много от производствените забавяния и закъснение на доставки произлизат от сложната логистична верига, която изисква производителите да закупуват компоненти от различни локации. Чрез опростяване на потока на стоката и потенциално свеждане на компонентите от много части до един 3D принтиран обект, 3D принтирането позволява на здравните работници да работят въпреки препядствията по време на пандемията. Единствено се споделя дигитален файл, а одобрените производители могат да пренасочат производството на обекта навсякъде по света, където имат принтер и свободен капацитет.

Мит: Възпроизвеждането на съществуващи части и продуктов дизайн е най-доброто приложение на 3D принтирането.

Факт: Възпроизводството е плюс, но най-големият потенциал се крие в адаптирането и персонализирането чрез адитивното производство.

Последните седмици белязаха уникалните свойства на 3D принтирането да възпроизвежда/репликира продукция. Маските и респиранорните клапи са базирани на съществуващи дизайни. Това приложение е едва върхът на айсберга за всеобхватните приложения на адитивното производство. Индустриалното 3D принтиране позволява изцяло нови възможности за персонализирани протези, метални имплатни, и хирургични инструменти. Производители на 3D технологии изобретиха за много кратко време на разработка продукти, които да помогнат в създалата се ситуация. Например, Materialise предлага нов вид помощна брава на врата, чрез която не е нужно да се хваща дръжката на вратата.

Източник: Materialise

Formlabs пък тестват и произвеждат назални китове за тестване за корона вирус, които също са в недостиг в момента.

Източник: Formlabs

Адитивното производство не е просто нов метод за производството на съществуващи продукти и устройства. То позволява оптимизиране на начина, по който се проектират медицински устройства, на материалите, от които са направени и адаптиране към индивидуалните потребности на клиента или пациента.

Мит: Закупуването на 3D принтер ще реши всички производствени затруднения на един бизнес.

Факт: 3D принтирането може да намали разходи и да ускори производство, но то често върви ръка за ръка с традиционните производствени технологии и ги допълва.

Болницата в Италия използва 3D принтирани реплики на респираторните клапи и това й позволи да преодолее пазарния недостиг, като същевременно спести средства по изработката на единична клапа. Но е грешка да се вярва, че закупуването на индустриален принтер ще намали всички разходи по производството и ще ускори цялото производство. Изисква се подходящ дизайн, подбор на материали, избор на принтираща машина и производствена стратегия, за да се постигнат тези цели. Това означава инвестиция по цялата инфраструктура от разработката на един продукт. Нужен е също вътрешен 3D специалист или доверен патрньор, който да подготвя дигиталните файлове, да зарежда принтера и да следи за изпълнението на поръчката.

В заключение, адитивното производство може да подобри начина, по които проектираме, създаваме, разпространяваме и поправяме продукти. В много индустрии вече го прави. Чрез предоставяне на непосредствен достъп до критичен ресурс при поискване, адитивното производство е решението, което може да се приложи в дългострочен план. Може проактивно и за постоянно да отговори на логистичната кризата при пазарната двойка – търсене и предлагане.

Локално производство

Възможността да се произвежда при поискване, колкото искаме, където искаме и с характеристиките на продукта, каквито искаме, отваря врати за нови възможности. Локалното производство предлага устойчива алтернатива на традиционната логистична верига и елиминира зависимостта ни от доставчици в другия край на света.

Последствията от масово използване на 3D принтиране означава и промяна на статуквото – повече независимост за бизнесите, много складове ще изчезнат. Няма да има нужда да се поддържат хиляди бройки от определени резервни части. От своя страна това импликира спестяване разход на материал, на енергия за производството им, както и бракуването им, ако не се използват в срок. Благодарение на aдитивното производство, такива части могат да се правят при поискване, тоест при нужда, както по време на епидемията COVID-19. Настъпи ли момент на търсене, се подготвя един дигитален файл от дигитална библиотека, зарежда се в принтер и след няколко часа, произведеният обект може да се изпрати до клиента.

3D принтирането означава още, че производството става по-бързо (ускорява се времето за произвеждане на един продукт), на място (спестяват се логистични разходи и разходи в чакане на доставка), персонализирано (може да се адаптират дизайн и свойства, така че да посрещнат моментната нужда от продукта), и най-вече с ползване на много по-малко ресурси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест