B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Примери

10 преимущества на 3D принтирането с хартия

Машините за 3D принтиране използват разнообразни материали включително пластмаси, фотополимери, найлонови нишки, метали и дори храни. Хартията също може да се ползва за изграждането на 3D модели, направени слой по слой посредством SDL (Selective Deposition Lamination). След като станахме горди притежатели на уникалната машина Mcor IRIS, бихме искали да споделим с вас някои от предимствата на 3D принтирането с хартия:

Screen Shot 2015-03-28 at 6.17.00 PM

 1. По-ниска цена: Обикновената хартия е не само широко-достъпна и фиксирана като цена, но и най-евтиният материал в индустрията на 3D принтирането, едва 10-20% от цената на другите технологии. Текущият разход на използването на хартия е ⅕ от която и да било друга 3D технология в момента. При всяка друга технология материалът за 3D принтирането е значителен разход при експериментите с машината.
 2. Фотореалистичен цвят: Всеки обича истинските и близките до първоизточника цветове. Мастилото е измислено да се ползва върху хартия – най-добрият носител за ясни и с висока резолюция цветове. Мастилото с CMYK параметри прониква във всеки лист хартия, като резултатът е висока прецизност при моделите (5760 x 1440 x 508 dpi). За момента това е най-успешният метод за постигане на фотореалистични 3D модели. При другите технологии за 3D принтиране на основата на различен материал, принтирането става с един цвят или в изключително лимитирана палитра. 3D принтирането с хартия отваря уникални нови възможности извън монохромните такива.
 3. Трайност и устойчивост: 3D принтираните модели и прототипи от хартия са много по-здрави и устойчиви, предназначени да бъдат многократно пипани и обработвони. Това е голямо преимущество, защото безкрайно повече информация се съобщава, когато нещо може реално да се пипне и усети, а 3D отпечатаните модели от хартия са здрави и нечупливи. На пипане те се приближават до дървото. Моделите от хартия също така могат да се използват веднага след принтиране без покритие или ако ще се ползват при условия с вода, има възможност да ги покриете с разнообразие от подходящи слоеве. Тези прототипи ще служат дълго и по предназначение, без да се повредят за дълги години напред.
 4. Стабилни: За разлика от модели, изработени от пластмаса и фотополимери, хартиените модели няма да се деформират или да омекнат при типични атмосферни условия, температура, светлина и време. Това е от решаващо значение за приложения, които разчитат на точност на прототипа, като например при дизайна на продукти, строителство, архитектура, здравеопазване, както и други приложения, където геометричната точност е от решаващо значение.
 5. Най-сигурен: Хартията е може би най-безопасният материал за 3D принтиране сред всички други наличните в момента. 3D принтерите, използващи хартия, не изискват токсични химикали в процеса на отпечатване. В допълнение, няма вредни частици, отделяни по време на процеса на 3D печат върху хартия, нито пък потребителят е изложен на опасни топлина или светлина. Накрая готовите модели могат да се извадят и изчистят от излишната хартия само с ръце и обикновени пинсети.
 6. Най-зелен и екологично чист: Хартия, лепило на базата на вода и мастило на базата на вода са единствените материали в употреба при 3D принтирането с хартия. Те са абсолютно не-токсични и рециклируеми. Дори самите модели могат да се рециклират.
 7. Професионални: Моделите са изключително акуратни, с висока цветна резолюция, движещи се части и детайлни елементи. В допълнение са и много реалистични на пипане – гладки и леки.
 8. Подходящи за офиса и за учебните стаи: При този метод на 3D принтиране хартията се използва заедно с други нетоксични материали и затова не са необходими специални вентилационни или други за сигурност системи. 3D принтерите използват щепсел, стандартна хартия, електрически контакти и са тихи и чисти, без да разхвърлят прахове или топят пластмаси.
 9. Гъвкави: Нито един 3D принтер в момента не момента не може да предостави всички възможни и нужни за потребителя апликации. Въпреки това някои машини заради материалите си са по-гъвкави от други. Хартията има безспорни преимущества: достъпност, цвят, безопасност, способност да се стерилизира, подходяща за офиси други, което й дава преимуществото да се ползва в широк диапазон приложения, физически условия и академични департаменти. Сред многобройните примери, можем да посочим: индустриален дизайн, маркетинг, архитектура, медицина, изящни и приложни изкуства, културно наследство, забавление, потребителската сфера. Самата машина може лесно да бъде поставена в различни работни среди: от класна стая или хирургия, до лаборатория за бързо прототипиране и архитектурно студио.
 10. Повсеместни: Разходите за материалите за 3D принтиране са тясно свързани с тяхното наличие и колко широко достъпни са за покупка. Хартия, използвана в SDL 3D принтерите, е на разположение за закупуване на много ниска цена навсякъде по света.

3D-Engr-talking-about-Mcor-27s-paper-3D-printer mcor-technologies-launches-the-matrix-300-3-in-a-series_3 mcor_tj_016

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест