B2N logo
Без категория Любопитно Примери Продукти Полезно Производители

Причините вашият 3D принтиран модел от PLA да се чупи и лесни стъпки за преодоляването им

Разглеждаме показателите за повредени PLA филаменти, в следствие лесно чупливи принтирани модели, причините за това и решенията на този проблем. Четете по-надoлу, за да разберете как да приведете своя PLA 3D печат в безупречно състояние.

Търсите тайната за решаване на проблема с чупливите PLA филаменти? Повече няма да ви държим в напрежение… Ако имате този проблем, всичко се свежда до правилното съхранение на този материал. Нека се потопим в това как да забележим този проблем още в началото и как да го решим.

Симптоми на повреден материал

Следните индикатори сочат за повредена ролка:

 • Повърхността на материала не е гладка и можете да видите малки мехурчета
 • По време на 3D печат се наблюдава слаба екструзия
 • Материалът продължава да изтича, дори след като моторчето на екструдера е спрял да го изтласква през нагревателя
 • Чуват се шумове от свистене/пукане, идващи от дюзата, докато се екструдира филаментът

 

Интелигентно съхранение

Всички тези проблеми, които допринасят за чупливи PLA филаменти, се свеждат до враг номер едно на 3D принтирането – влажността. Веднага след като отворите ролката с филамент, първото нещо, за което трябва да помислите, е да предпазите материала от всякакви повреди.

За да се гарантира най-доброто качество на печат, от решаващо значение е да съхранявате материалите си в затворена среда с контролирана влажност. Оптималните условия за съхраняване на вашите филаменти, като цяло, са на сухо, хладно място, в затваряща се торбичка, като се избягва пряка слънчева светлина; за PLA 45ºC за 6 часа преди принтиране.

Разбира се, може да изберете и специално разработени за това помощни уреди към 3D принтерите. Ще разгледаме интелигентния шкаф на BCN3D като опция. Използваната технология за сушене работи по метода на абсорбиране като използва пелети на основата на алуминиев оксид като изсушител и редува цикли на сушене и регенерация, за да поддържа постоянна суха среда около съхраняваните ролки и да ги предпазва от внезапни външни промени.

Как се възстановява чуплив PLA филамент?

Когато един материал е повреден или разграден от влагата, той вече задържа влага на повърхността си или дълбоко в сърцевината си. Това не може да бъде коригирано и проконтролирано от интелигентния шкаф BCN3D и затова трябва да потърсим решение другаде.  Възможно е да се използва обикновена, предварително загрята фурна или дехидратор за храна, за да се изсуши филамента, стига повредата да не е твърде дълбока. За PLA препоръчваме температура не по-висока от 45ºC, за да се избегнат допълнителни повреди.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест