B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
3d принтиране технологии
3D Софтуер How-to Guides

Софтуери за 3D принтиране

В предходната статия ви запознахме с 3D принтирането и видовете 3D принт технологии. Преди да започнете да принтирате обаче, трябва да подготвите и настроите всички софтуерни програми, свързани със самия процес – от подготовката на 3D модела за 3D печат, през настройка на материала и принтера до управление и контрол на процеса по 3D принтиране.

Някои от тях са:

 • CAD софтуер за създаване на 3D модел (можете да използвате и съществуващ 3D модел, ако не желаете или пък не трябва да проектирате);
 • Софтуер за слайсване / нарязване;
 • Софтуер за дистанционно управление на принтера. Това е софтуер, който не е задължително да използвате, но съвет от нас е да го направите. По-лесно ще управлявате процеса на принтиране.

По-долу ще разгледаме софтуерите и тяхната полза, като за конкретен пример взехме платформата на Ultimaker, чрез която можете да управлявате процеса от край до край между хардуер, софтуер и материали. Благодарение на това, имате възможността да 3D принтирате иновативни продукти, които са единствени по рода си и да го направите качествено и бързо.

Какво представлява „слайсера“ (софтуера за нарязване на модела на части)?

Слайсерът за 3D принтиране е софтуер, известен и като софтуер за разделяне и подготовка за принтирането. Той на практика е програма, която преобразува 3D модела в цифров език, който вашият 3D принтер да може да разбере. Софтуерът за разделяне на модела, Ultimaker Cura, дигитално разделя модела ви на различни слоеве, които вашият принтер след това отпечатва един по един.

С платформата Ultimaker обаче софтуерът за слайсване не винаги е необходим. Причината е, че можете да печатате директно от CAD или от дигиталната библиотека на Ultimaker, благодарение на направените интеграции.

CAD софтуер за проектиране на модели

Кой е най-добрият CAD софтуер за проектиране на модели за 3D печат?

CAD или софтуерът за компютърно проектиране ви позволява да проектирате 3D модел от нулата. Има много видове CAD софтуери, като всеки е със своите си предимства. AutoCAD, който е създаден от Autodesk, е може би най-известният сред тях, тъй като е една от първите CAD софтуерни програми, достъпни за персонални компютри, още когато е пуснат на пазара през 1982 г. Други CAD платформи включват:

 • Fusion360, който е чудесен за проектиране и създаване на ефективни механични части.
 • 3ds Max, който се използва при всички видове създаване на 3D модели, включително дизайн на видео игри, архитектура и 3D принтиране;
 • TinkerCAD е безплатен, базиран на браузър CAD инструмент, който позволява на потребителите да изграждат 3D модели от различни форми. Популярен инструмент е сред начинаещите в CAD и в STEAM използването;
 • Blender е безплатен софтуер с отворен код, подходящ за създаване на 3D модели;
 • Siemens NX е за проектиране и създаване на усъвършенствани 3D модели;
 • Solidworks служи за проектиране и създаване на професионални части за промишлена употреба;
 • Catia е разширен софтуер за проектиране и използване на повърхности и инженерни системи.

Преди да започнете 3D принтирането, не забравяйте да направите проучване и да изберете CAD софтуер, който е подходящ за вашата дейност и проверете с кои типове файлове е съвместим вашият слайсинг софтуер, за да можете да превърнете 3D моделите в 3D принтове.

Как да проектирам части за 3D принт?

Когато проектирате за 3D принтиране, има добри практики, които да ви помогнат да получите най-прецизните резултати от вашия 3D принтер и елементите, които той изгражда. Моделирането на части, оптимизирани за 3D принтиране, ще подобри успеваемостта на процеса и ще намали разходите чрез по-малък разход за материал. Освен това ще ускори и цикъла на разработка на вашия продукт.

Помислете за обема на принтера. Вашите 3D принтове могат да бъдат толкова големи, колкото е работният обем на вашия принтер. Важно е да знаете неговите размери, за да може да  създадете част, която да бъде отпечатана в рамките на тези размери наведнъж. Другият вариант е да принтирате няколко модула, които след това да сглобите в едно. И в двата случая обаче трябва да сте наясно с размерите на принтера ви.

Изберете ориентация. Тъй като FFF материалът се принтира слой по слой, определянето на ориентацията на детайла още в началото на процеса помага за решения в дизайна, подравняването на текста и функциите за захващане.

Следвайте насоките за поддръжка. Принтираните елементи с FFF са самоносещи се над 45 градуса. Тези, които са с наклон под 45 градуса спрямо хоризонталата трябва да се укрепят отдолу с поддържащ материал. За повечето основни материали, принтирането по FFF технология не се нуждае от подпорна структура при свързване на материали в рамките на 10 мм междина.

Обърнете внимание на размера на дюзата. Когато проектирате малки детайли, трябва да вземете предвид височината, дебелината на стената и размера на дюзата. По-големите дюзи ще принтират по-бързо от по-малките дюзи, но с цената на увеличена минимална дебелина и височина за вашите модели.

Проектирайте предвид диаметрите на отвора. По принцип елементите на 3D принтираните отвори не трябва да са по-малки от 2 мм. Ако се изискват точни отвори, се препоръчва да се проектират дупки, по-малки от предвидените и да се обработват след това чрез пробиване.

Избягвайте остри ъгли. Острите ъгли могат да бъдат моделирани в CAD, но принтът може да се деформира. Увеличаването на площта на повърхността в контакт с работната повърхност ще намали вероятността от изкривяване на детайла.

За повече насоки как да моделирате за 3D печат, може да прочетете нашия Кратък наръчник за моделиране.

Какъв софтуер ще ви е необходим, за да започнете 3D принтирането?

Софтуерът зависи изцяло от това коя стъпка от 3D принтирането ще изпълнявате. Ако разполагате с готов 3D модел, ще ви е необходим софтуер, който може да го нареже по начин, по който принтерът ви да го обработи. По време на процеса на принтиране, може да използвате и софтуер, с който да управлявате дистанционно вашия 3D принтер.

3D интеграция

Ако пък вече имате интеграция на 3D принтера във вашия CAD инструмент, то тогава може да пропуснете слайсването на моделите.  С достъпа до подготвен за 3D печат файл (като G-код на USB памет например), можете направо да принтирате, без да има нужда от софтуер за нарязване на слоеве, тъй като вашият цифров файл ще е готов директно за принт.

Дистанционно управление на 3D принтера

Принтерите Ultimaker S5, Ultimaker 2+ Connect и Ultimaker S3 могат да използват мрежова връзка за достъп до базирани в облак услуги на Ultimaker Digital Factory. Чрез свързване на принтера към вашия акаунт в Ultimaker, вашият принтер ще може да бъде управляван дистанционно, извън неговата локална мрежа.

Изключително удобен софтуер за контрол и управление на процеса на 3D принтиране е и Print&Go. Това е програма за автоматизиране на работата на един 3D принтер или на няколко принтера, дори ако са от различни марки.  Предлага се в няколко пакета в зависимост от нуждите на вашия бизнес. С Print&Go планирате принтирането на поредица 3D проекта, следите работния процес, получавате репорти и пестите време с оптимизиране на процеса от начало до край. Софтуерът предлага директна интеграция с принтерите на Ultimaker, Raise3D, а съвсем скоро очакваме и такава интеграция с марка BCN3D. Повече за базовия пакет Print&Go разгледайте тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест