B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
принтирана част 3д принтиране
3D услуги

Сравнение между полупрофесионалното и индустриалното 3D принтиране

В FDM/FFF бранша съществува убеждението, че всяка машина, която може да работи с материал, различен  от PLA, предлага добро инженерно и индустриално решение. Каквo представлява индустриалния 3D печат? Къде е линията, която маркира граница между принтери за любители, полупрофесионални и индустриални 3D принтери за инженери и производители?

Ще се опитаме да дефинираме границата, да обясним аспектите, както технологичните, така и тези при употребата на професионалния 3D печат. Това е необходимо, за да се определи  какво всъщност е индустриален 3D печат, какви са ползите за крайния потребител  и какво го прави различен от принтирането с настолни и полупрофесионални устройства.

двоен-екструдер-OMNI3D
Подвигащ механизъм на OMNI3D при пасивен режим на неактивната принтираща глава дава повече свобода на геометрията на изпринтирания детайл

Професионално 3D принтиране  – размерът има значение

Едно от основните възражения, които се  повдигат  още със създаването на 3D печата, е ограниченото (доста малко) работно пространство (площ за 3D принтиране). Мащабирането на работната повърхност става задължителен елемент за подобрение при всеки производител през годините. Днес сме на етап, в които 3D принтерите могат да отпечатват дори 2000 мм в една от осите – пространството е максимално оптимизирано и оползотворено. Масово сред потребителите остава обаче убеждението, че 3D принтерите могат да принтират само малки детайли.

3D принтиран детайл с Omni3D
OMNI3D двоен екструдер и затворена камера с контролирана температура

Повтаряеми резултати в контролирана среда

Заедно с нарастващата информираност на потребителите за възможностите на 3D принтирането, забелязваме и нарастваща тенденция сред  производителите на по-малки принтери да обогатят възможностите на полупрофесионалните си машини като добавят разнообразни (технически/инженерни) материали за работа с тях.

Важно е да разберем, че 3D принтирането с един и същи материал с бюджетен принтер и професионален принтер дава различни резултати. Например  3D принтиране с PEEK не е проста операция и за правилното й протичане и за изработката на използваeма част със желаните механични свойства е необходимо не само да се нагрее принтиращата глава до 420C, но също така на лице трябва има редица други условия като затворена камера с циркулиращ горещ въздух (140C) и допълнителна бързо нагряваща, високотемпературна подложка на платформата. Наличието на тези подобрения в работния процес на индустриалните 3D принтери гарантира получаването на устойчиви и повтаряеми свойства на материалите по цялата повърхност. Това не би било постижимо с малки настолни принтери и „нагънати“ или залепнали принтирани детайли.

червен бутон за стоп на машина
OMNI3D широкоформатни индустриални 3D принтери

За да получите качествени изпринтирани детайли с потвараями свойства и размери е изключително важно да анализирате заедно със специалисти потребностите на вашия бизнес и да се консултирате при всяко колебание с цел плавно постигане на очакваните резултати, икономии и ефективност, които са всепризнатите предимства на 3D принтирането

Всеки, който обмисля професионалното приложение на 3D принтирането, може да направи информиран избор на подходящо за неговите цели и бюджет устройство след задълбочено проучване. Проучването включва и консултация с експерти от водещи представители на сектора. Фирма B2N предлага и често инициира бизнес консултации, които са с информативна цел. В следствие сравнителен анализ на нуждите на клиента и вида продукция, която очаква да произвежда с помоща на 3D принтер, специалистите от B2N  могат да насочат клиента към възможните варианти – дали настолни принтери за изработката на по-малки елементи с размери до 400х400х400 мм или индустриални системи, където възможностите за 3D принтиране всъщност са много по-големи, например 100 dm3.

carbon
miniFactory високотемпературно 3D принтиране с карбонов филамент

Не само разнообразието от  3D филаменти  е важно

Второ често срещано възражение срещо 3D технологията е, че принтираните детайли нямат индустриалното качество като техните еквиваленти, произведени със CNC машина. Истината е, че 3D принтирането вече навлиза в индустрията в много по-голям мащаб, отколкото само за моделиране и прототипиране. Важно е обаче да се работи с правилния 3D принтер за различните приложения. Не може да се очаква, че една машина работи еднакво добре с базови термопласти, с гъвкави материали, с композитни филаменти или с високоякостни материали. Неслучайно има разделение между настолни/офис 3D принтери за професионална употреба като S серията на Ultimaker, широкоформатни индустриални принтери като OMNI3D, принтери за композитни материали като MARKFORGED, принтери за високотемпературни материали като MINIFACTORY и индутриални системи за адитивно производство на EOS.

На кратко, с машина за индустриално 3D принтиране можем да направим повече – много повече. Можем да получим много по-висока точност, принтираните изделия могат да бъдат по-трайни и по-сложни. Можем да използваме безброй набори от филаменти. За правилната употреба на машината с цел постигане на максимална полза са ключови контролирания работен процес (от 3D моделиране, подготовка за 3D принт до постобработка) и опита на самия оператор. Затова B2N предлага за всяка индустриална машина професионална инсталация и съпътстващо обучение за работа с цел плавно усвояване на възможностите на индустриалното 3D принтиране.

Copper
EOS метално 3D принтиране с мед

Каква е разликата между индустриалния 3D печат и настолните 3D принтери?

Това, което дава индустриалното 3D принтиране на крайния потребител сравнено с полупрофесионалните настолни 3D принтери е размер, здравина, точност и качество на изпринтираните детайли, геометрия и  свойства, контрол над работния процес. Професионалните 3D принтери са производствени екструдиращи машини, които предоставят средствата за развитие на тези бизнеси, които искат да водят пазара. А за правилната селекция на необходимия машинен парк съветваме да се обърнете към специалисти и водещи дистрибутори на 3D принтери за целенасочен cost/benefit анализ.

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест