B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Новини Полезно Производители Тенденции

Тенденции в 3D принтирането по FDM / FFF технология за 2022 – Интервю с Томаш Гарнек, Global Export Manager, Omni3D

Отмина още една странна година, белязана от пандемия, усложнена епидемична обстановка, отмяна на дълго чакани търговски изложения и бизнес събития, много фондове за европейско финансиране бяха отложени. Много компании спряха да получават поръчки от днес за утре. Оmni3D също усещат това, и въпреки че през 2021г. бележат рекордни показатели в своето развитие, предвиждат, че започналите промени в индустриалните приложения на 3D принтирането обуславят и тенденциите, които се оформят за 2022.

 

Сертифициране на алтернативни филаменти на PEEK и Ultem.

PEEK и Ultem са многофункционални материали. Големите утвърдени производители на 3D принтери вече предлагат и високотемпературни 3D принтери, за да посрещнат нарастващото търсене (например MiniFactory и Intamsys). Изненадващото е, че клиенти в сектори самолетостроене, машиностроене и автомобилостроене,  които имат най-крещяща нужда от високотемпературни материали, сега търсят алтернативи на PEEK и ULTEM, които да са изработени по индивидуалните им нужди. Все повече специалисти са наясно с разходите, цените на принтерите и хардуерните изисквания, които трябва една машина да покрива, за да може да 3D принтира високотемпературни материали. И все повече специалисти знаят, че има алтернативи на пазара. Налична е тенденция в големите индустриални групи, които в сътрудничество с производители на филаменти, сертифицират подбрани филаменти спрямо техните нужди. Това е изключителна възможност за бързото развитие на пазара. „Тази вълна се отрази силно и в портфолито от клиенти на OMNI3D, които вече могат да се похвалят с реализирани проекти в сектори авицация, тежка промишленост, ЖП и други, които до скоро са били основно концентрирани върху решения с  PEEK и Ultem“, споделя Томаш Гарнек от OMNI3D. Сертифицирането на филаменти ще определя занапред развитието на все по-разнообразни приложения на 3D принтирането.

 

ГЪВКАВИ материали за 3D принтиране

През 2019, 2020 и 2021 се открои тенденцията за 3D принтиране с гъвкави материали като TPU. За последните 3 години много производители подготвиха харднуернo и софтуерно своите машини, за да могат да принтират с гъвкави материали. „Това, което се случи в края на 2021, е изненада“, споделят от OMNI3D.  „Всяко второ запитване се отнася за принтиране с гъвкави или „гумени“ материали, както ги наричат клиентите. Въпросът не беше дали OMNI3D принтерите могат да принтират с гъвкави материали, а как да ги настроят да принтират“, разказва Томаш. „В електрониката, например, както и в автомобилния сектор се предпочитат тези 3D принтери, които принтират добри TPU детайли. Тенденцията се усети и по време на изложенията и конференциите, които OMNI3D посещават през изминалата година – в темите, обсъждани с клиенти и партньори и интереса към моделите, принтирани от гъвкави материали.“ Това показва колко се е развило познанието за 3D принтирането и как потребителите вече трупат смелост да експериментират с оборудването и материалите. Важно е да се обърне внимание на широката гама от филаменти на пазара и какви предизвикателства стоят пред производителите, за да могат да предлагат функционалността един принтер да принтира много различни материали.

 

3D принтирането е само част от процеса

Определението за процес е поредица от действия, чиято последователност води до определен резултат. “През 2021 установихме, че потребителите на 3D технологиите, започват да мислят за 3D принтерите като част от определени дейности, свързани с иновация и оптимизация на работния процес. До сега тази тенденция не е била отчетлива. Изискват се технически познания и възможности за експериментиране, за да се постигне ново откритие, нова функционалност или подобрение в процеса. „Ако погледнем назад към 2019, комбинацията от полимер с неръждаема стомана изглеждаше като причудлив експеримент. Но клиенти, които по принцип се интересуват от PEEK, проявиха интерес към този композитен филамент и той започна да се използва по-често“, разказва с усмивка Томаш. „При 3D принтиране с PEEK, често се говори за принтиране на малък/голям детайл. Но какво всъщност представлява самият процес? Това е поредица от събития – в този случай – подготовка на филамента, принтиране, изсушаване, синтероване. Търсенето на алтернатива на PEEK ни накара да експериментираме по време на самия процес и разгърнем нови възможности за индустриално приложение на 3D принтирането. Благодарение на разбивка на процеса получаваме нови разработки, които само доказват широкото приложение на 3D принтирането в индустрията“, разкрива пред екипа на B2N експерта от полския производител OMNI3D.

 

Дългосрочна тенденция е скъсяването на веригата за доставки, по-голяма сигурност в производството и образование

 

По време на пандемията, много фирми загубиха поръчки и свободен капацитет заради забавени доставки и недостиг на ключови суровини. “Дори в началото на 2021 бизнесът изчакваше да види какво ще се случи. Правителствени помощи и данъчни облекчения дадода усещане за сигурност”, примоня си Томаш Гарнек от OMNI3D. “Но през цялата 2021г., с разпространението на нови щамове на Covid 19, корпоративното мислене се промени. Не е случайно, че през следващите години aзиатският пазар ще се развие концентрирано в 3D принтирането (Wohlers доклад). Много производства от САЩ и Европа решават да преместят фабриките си, отделите си за развойна дейност, дори цели централи в тези райони. Причината е по-кратката верига за доставки и възможността да реагират по-бързо към икономически рискови ситуации. Същевременно, много компании внедриха 3D технологии в своите производства”, коментира Томаш Гарнек, мениджър експорт на Omni3D. Тази тенденция ще продължи да се развива и въпреки предизвикателствата (вижте повече в анализа от B2N), ще се развива все по-бързо.  Често чуваме върпоса: Защо не се развива по-бързо? Има различни причини, но една от най-важните е, че няма достатъчно специалисти, които да работят ефективно с 3D технологиите.

“Светът бавно осъзнава, че 3D принтирането ще предопредели кои са фирмите, способни да се адаптират и имат икономическа устойчивост през следващите години.”

Това е и причината вече да съществуват програми за внедряване на адитивни технологии в производствата (както във Франция) и образователни програми, които включват 3D принтирането още в ранния етап от образованието на децата. “От опита на Omni3D през изминалата година, можем категорично да заявим, че оборудването на университетски лаборатории с най-новите 3D технологии не е съвпадение и достъпът до тях в академична среда ще подсигури кадри, израснали с 3D технологиите и подготвени да ги позлват в бъдещите си професии”, сигурен е Томаш Гарнек от OMNI3D.

„2022 е мистерия“, споделят от OMNI3D. Никой не може да предвиди какви ще са последствията от предходните години, белязани от здравовсловна и икономическа криза. Дали инфлацията ще задълбочи икономическата криза в много части по света? Бъдещето на 3D принтирането обаче е ясно. Има сектори, в който то непрекъснато се развива, като например медицината. Биопринтирането също набира сила, което обуслява и търсенето на биосъвместими филаменти. „Повсеместно на европейския пазар забелязваме също все по-активно търсене на индивидуални решения за корпоративни клиенти и персонализиране на крайни продукти или нуждата от лимитирани серийни производства“, разказва Томаш. Използват се и все повече композитни филаменти (ABC-PC, PETG-CF, etc.). Всички производители на 3D принтери, като OMNI3D, са наясно с очерталите се тенденции и трепетно очакват да видят как ще се развие годината пред нас. „Има много работа откъм образователна дейност, която трябва да се разгърне – още много да се постигне откъм информираност на широката общественост за възможностите на 3D принтирането и това всъщност е най-голямото предизвикателство пред всеки, който активно се занимава с 3D принтиране“, категоричен е експертът от OMNI3D.

Като официален представител на OMNI3D за България, фирма B2N предлага на всяка фирма, която се интересува от широкоформатните 3D принтери на полския производител OMNI3D, да се свърже с нас за първоначална консултация и анализ. Готови сме да отговорим на всеки въпрос, свързан с 3D принтирането и да подпомогнем бизнеса да внедри 3D технологиите в подходяща екосистема от машина, софтуер и материали, за да е подготвен с пособията, необходими да отговаря гъвкаво и автономно на променящата се бизнес среда.

За контакти и консултации:

Петър Митев, Мениджър Ключови клиенти, B2N

 Контакти

телефон: +359 877 249 094

linkedin: Petar Mitev

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест