B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Новини Примери

The Transaction Project: съчетание на керамика и стъкло

The Transaction Project обединява двугодишната работа на шведския художник-изследовател Charles Stern, дизайн студио Unfold и британския автор на обекти от керамика Jonathan Keep. Експериментирайки с техника, която прилага 3D принтиране към проблема със съвместимостта между керамика и стъкло като материали, екипът стига до повтарящ се процес, който дава възможност за бързо тестване на материали и форми. Резултатите са съставни обекти, които отдават почит към ръчно изработените и дигитални умения.

При първа среща с предметите от проекта The Transaction Project, най-силно и отчетливо впечатление прави техният любопитен външен вид. Издухано стъкло се подава от керамика, която е оформена в необичайни форми. И все пак тези обекти, които са на ръба между естетически избор и скулптурна необходимост, са симптом на по-интересна особеност: синтезът между стъкло и керамика.

cq5dam-web-960-800-2

3D принтирането е приложено за решаване на сложното уравнение с тази съвместимост и това е в същността на проекта – технически иновативният подход. Въпреки че стъклото и керамиката делят някои общи композиционни елементи, (стъклото е около 90% пясък, а керамиката често е смес от силициев диоксид с пясък) двата материала са непокорни роднини. Издуханото стъкло се свива при охлаждане, докато керамичният съд се свива по време на сушене и изпичане. Ако се постави издухано стъкло в керамична матрица с намерението да се създаде общ предмет, двата материала могат да се съчетаят първоначално, но при охлаждане стъклото ще напука керамиката. Процесът на комбиниране на двата материала по този начин е извънредно труден.

screen-shot-2016-10-15-at-2-16-08-pm

Това е и предизвикателството пред екипа на проекта The Transaction Project. След двугодишен период на проба и грешка, пътуване до няколко различни точки на света в търсене на правилната глина, замесените успяват да стигнат до правилната форма и технология. В тази задача 3D принтирането се оказва единственото решение за носещата структура на стъклената част. Изпробването на различни видове глина, форми на грънчарство и охладителни техники, в комбинация с различни 3D принтери позволяват постоянното създаване на нови прототипи. След намирането на правилния материал, хората зад The Transaction Project откриват и правилната форма – тази с многообразни геометрични елементи, така че стъклото да не докосва цялата повърхност на керамиката. Всичките тези причудливи, но и атрактивно красиви обекти бяха представени есента в Design Museum Ghent.

screen-shot-2016-10-15-at-2-15-46-pm

На този линк може да гледате и видео по създаването на конкретните обекти. “Най-вълнуващите неща в дигиталното производство ще се случат единствено чрез споделяне на информация и знания. Това вълнува и нас – хората да се събират в различни сътрудничества заради обща цел,” обосновават подхода си разнообразните участници в проекта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест