B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Любопитно Новини Интересно Продукти Производители

Ultimaker става на 10 години

Изминаха 10 години от първата продажба на 3D принтер Ultimaker. Съостователят на фирмата, Сиерт Виня споделя за историята на компанията, а настоящият изпълнителен директор на Ultimaker Юрген фон Холън разкрива какво предстои.

В началото

Осъзнаваш, че да имаш идея не е трудно. Да я накараш да проработи…това вече е кръв, пот и сълзи.

Ultimaker започва във фаблаб Protospace в Утрехт, Холандия. Започва като проект межу приятели, които се опитват да си направят 3D принтер, който да принтира точни, използваеми детайли без разходите и разправиите, които придружават по-големите индустриални машини за адитивно производство.

Вдъхновението идва от проекта Reprap на д-р Адриян Бауър. След много безсънни нощи правейки реплика на машина за бързо прототипиране, която е с отворен код и може да пресъздаде повечето от собствените си компоненти, те имали работещ 3D принтер. С първите си впечатления, установили колко време е нужно за постоянна поддръжка на екструдера, за да функционира правилно, затова започнали да внасят подобрения по дизайна.

Непрекъснатото тестване и подобряване на предходния прототип заляга в основата на духа на Ultimaker, основан от Ерик де Брюн, Мартин Елсерман и Сиерт.

Сиерт Виня: „ Просто търсим отговор Защо? Това е толкова важен въпрос в нашата компания“. Ако нещо не работи, искам да знам защо. Ако системата отказва, искам да знам защо?“

co-founder-ultimaker
Сиерт Виня, съосновател на Ultimaker

 

Другата съставка в основата на ДНК-то на Ultimaker са колаборацията и отдадеността. Сиерт Виня си спомня: „Чувствахме се като истинска общност, която споделя еднаква визия. Нека видим до къде ще стигнем – това е нещо ново! Но трябваше да създадем и структура, защото колкото повече хора се присъединяваха, толкова по-важно беше да имаме правила, към които всички да се придържаме.“

Последната съставка, необходима на всеки, който се опитва да промени света, е упорит труд! С основаването на Ultimaker екипът се посвети не просто на идеята да подобри технологията на 3D принтиране, но наистина да промени живота на инженери и дизайнери с качествени и надеждни продукти.

“Осъзнаваш, че идеята е само началото. Да я накараш да проработи е само работа. Упорита, кървава работа“, спомня си Сиерт. „Ще проработи само ако стигнеш до края – това е страшно важно.“

printer-Ultimaker-S5
Reprap Darwin 3D принтер, сглобен от основателите на Ultimaker

 

Растеж и трансформация

Толкова сме различни, но заедно сме едно цяло.

В първите си години, Ultimaker преживява бърз растеж, понеже 3D принтерът Ultimaker Original – комплект за самостоятелно сглабяне – се оказва много успешен сред мейкъри, творци, в работилници и споделени технологични пространства по света. Екипът се мести в първия си офис в Гелдермалсен, Холандия. Мястото преди е било селскостопанско училище и е имало всичко необходимо за изследвания и разработки на нови продукти.

Хората вършеха всякакви задачи, от основателите до новите служители – от ежедневни административни задачи до управление на доставките. С времето, компанията изгради верига с доверени доставчици и Джос Бъргър поема управлението на фирмата по пътя на успеха.

Ultimaker започва да осъществява мисията си с разработката на хардуер, софтуер и материали, които работят безотказно в една екосистема, за да направят 3D принтирането достъпно и продуктивно за всеки.

Ultimaker-team-2016
Екипът, създал Ultimaker 3, с принтера през 2016.

 

С Ultimaker 2 фирмата започва да произвежда готови сглобени машини, което ги прави по-подходящи за професионална работна среда.

След това, CURA поставя началото на софтуерен бум сред потребителите на технологията. Като система с отворен код и безплатен софтуер за слайсване, Ultimaker се превръща в универсалния 3D принтер с най-използвания софтуер в света.

После идва Ultimaker 3, който най-накрая предлага двойна екструзия с възможност за принтиране на по-сложни геометрии (благодарение на поддържащия водоразторим материал PVA) както и на печат с 2 цвята едновременно.

Лансиран през 2019, Ultimaker S5 преглага най-голямата работна площ спрямо който и да е друг 3D принтер на Ultimaker, заедно с още технически подобрения.

През 2020 са пуснати на пазара 2 аксесоара към принтера – станция за материали Material Station и система за филтриране на въздуха Air Manager. От тогава хардуерното портфолито на Ultimaker се попълва и с Ultimaker S3 и Ultimaker 2+ Connect.

co-founder-ultimaker
Ultimaker S5 Pro Bundle комбинира 3D принтер S5 с придружаващите го аксесоари Air Manager и Material Station

 

С лансирането на материал PETG, Ultimaker днес разполага с 12 собствени филамента, но с отворения си код, системата работи с всеки материал, наличен по света. Това води до създаване на партньорства между Ultimaker и производители на филаменти, които допринасят с готови настройки за печат с техните материали в Ultimaker Cura.

Ultimaker PETG
Ultimaker PETG, лансиран май 2021, 12тия филамент на Ultimaker

 

Изграждане на цяла екосистема

“Направихме успешен 3D принтер, но сега изграждаме цяла екосистема.”

Как изглеждат следващите 10 години за Ultimaker?

2021 бележи нова глава от историята на фирмата, с Джос Бъргър отстъпвайки своята управленска позиция на Юрген фон Холън.

„Наистина помогнахме да поставим 3D принтирането на картата и да убедим хората, че не е просто джаджа, а ценен инструмент за бизнеса и хората“, споделя Сиерт.

„Инструментите са всичко. И вярвам, че успяхме да сътворим истински значим инструмент. Има още много какво да се желае, за да стане този инструмент още по-достъпен, надежден и лесен за употреба. Създадохме принтера, но сега изграждаме екосистемата.“

Именно това е екосистемата, която ще поведе Ultimaker към нови постижения като бързорастяща глобална компания, коментира Юрген фон Холън. „Преминаваме трансформация от производител на технологичен продукт към платформа с цялостни решения. Вярвам, че устойчивото предимство на една фирма не идва само от заложената технология или уникален продукт, а от цялата му екосистема.”

Ultimaker-CEO
Юрген фон Холън, CEO, Ultimaker

 

Според фон Холън има пет ключови съставки към успеха на Ultimaker:

 • Хората и техните компетенции – имаме почти 180 инженера на лице.
 • Пазарна стратегия – да изграждаме здрави партньорства с дистрибуционните си канали.
 • Да увеличим общото познание за технологията като увеличим компетенциите на хората относно 3D принтирането чрез нашата Академия. Академията е платформа за обучение на всички наши партньори и крайни клиенти.
 • Постоянна иновация. Създаването на екосистема от компании, които разработват и творят заедно продукти и услуги, които са сертифицирани да работят в единна иновативна платформа, е ключово за нашия успех. Ще продължим да инвестираме в развитието на тази екосистема и платформа, за да гарантираме възможно най-добрите решения на нашите клиенти.
 • Последната съставка е да интегрираме всички тези стъпки в нашия бизнес модел, за да разчитаме на ваимно полезни и успешни партньорства както с дистрибуторите, така и с крайните ни клиенти.

Поглед напред

Последни проучвания твърдят, че 3D принтирането е критична технология, като роботиката и изкуствения интелект, които правят бизнеса по-конкурентен и по-приспособим към извънредни ситуации, като настоящата пандемия. Фон Холън: “Това развитие много вероятно ще постави по-големи изисквания към хартуера и ще изисква нови материали, с които да работят 3D принтерите. Софтуерът, с който работи един 3D принтер ще стане корпоративен софтуер, който ще поддържа много принтери на различни локации. Както открих в едно проучване наскоро, разпространението на модерни дигитални технологии като 3D принтирането, роботиката, AI и IoT, влияе на продуктивността и на пазара на труда, както и на промените, настъпващи с климата. Екипът на Ultimaker е готов да поведе своята категория и да бъде двигател на промяната.“

За своя рожден ден, Ultimaker празнува със всички свои настоящи и бъдещи потребители невероятните споделени моменти и разрешени казуси. През месец септември компанията отбелязва празника с10% отстъпка от всеки 3D принтер с марка Ultimaker.

Ultimaker-celebrates-10-years-10%-discount

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест