B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Новини Събития

По-устойчива архитектура чрез 3D принтиране

 

MADE Expo се провежда между 8 и 11 март в Милано, по време на което най-големият и реномиран технически университет в страната Politecnico di Milano представи мащабна по своите размери 3D принтирана арка под името Trabecular Pavilion. Тя е създадена от университетския факултет Architecture Computation Technology Lab (ACTLAB) с цел да покаже флуидните възможности на системите за автоматизирано проектиране (CAD) и 3D печата.

 

В анатомията трабекулите са съединителните връзки на тъканите в порестата или подобна на гъба кост. Съоснователите на ACTLAB Roberto Naboni и професор Ingrid Paoletti обясняват:

Ние се вгледахме в природата, за да разберем по-добре как леките и устойчиви на съпротива структури работят с минимална употреба на материали. Чрез изследването на вътрешната микро-структура на костта създаваме алгоритми, които позволяват генерирането на триизмерни клетъчни структури, различни по топология и оразмеряване, с прецизността на една десета от милиметъра.

Органичният мотив в дизайна е повторен в спираловидната форма, използвана за производството на павилиона. Базираният в Милано производител на влакна и пълнители за 3D принтери Filoalfa, съвместно с ACTLAB, специално разработва нов биополимер с високо съпротивление на структурата. Самата консктрукция пък е 3D принтирана на сегменти от няколко DeltaWASP FFF 3D принтера от италианската компания  World’s Advanced Saving Project.

Поради бързата индустриализация на развиващите се икономики и високо потребление на сурови материали, една от основните демонстрационни цели на павилиона е да покаже и изследва нов тип нестандартна архитектура: напреднала, ефективна и устойчива.

Свободата, която предоставя 3D принтирането, в комбинация с по-екологични материали е на път да промени начинът, по който хората строят и обитават пространствата. Това е и основополагащият принцип на ACTLAB “проучване на пресечната точка на архитектура с изчислителни техники, съвременното производство и иновативните материали.”

Днес е последният ден на Made Expo 2017, но интердисциплинарният подход при направата на този нов вид структури, подкрепен от 3D принтирането, ще продължи да бъде развиван и в бъдеще, а самите части от павилиона ще останат изложени в Politecnico di Milano.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест