B2N logo
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Еластична смола Flexible 80A
Приложения Производители

Нови сертифицирани биосъвместими материали от Formlabs за медицината и денталната индустрия

Винаги сме вярвали, че едно от най-мощните предимства на 3D принтирането по метода на стереолитографията (SLA) е широката гама от използвани материали. Само за няколко месеца Formlabs лансираха шест нови материала за използване в SLA 3D принтерите Form 3, Form 3B и Form 2. С вече съществуващи принтери се създават съвсем нови дизайни, благодарение на новите материали. 3D принтирането продължава да разширява границите на възможното. Най-новите смоли поддържат широк спектър от индустрии и методи на употреба, в които могат да се използват. Списъкът е дълъг и включва здравеопазване, индустриално производство и дентална индустрия. Нека да видим, как новите смоли допринасят към тези индустрии:

 • Здравеопазване: Новата линия BioMed смоли, включваща BioMed Clear Resin смола и BioMed Amber Resin смола и осигурява биосъвместими смоли за здравните специалисти по целия свят;
 • Денталната индустрия: Като част от партньорството с материали BEGO, Formalabs представят нови материали за денталните специалисти. Въвеждат сертифицирани биосъвместими материали за изграждане на временни и постоянни възстановителни конструкции (коронки, мостове, импланти, шини). Също така въвеждат и смоли за ускоряване процеса на работата на зъботехниците и ортодонтите – вече са налични и в България смола, с която се изготвят индивидуални отливки за импланти и шини (Custom Tray resin), в пъти по-бързо от други налични материали и смола за изработка на свързваща дъга за поставяне на брекети наведнъж (IBT resin).
 • Машиностроене и елетроника, продуктов дизайн и производство. Новото семейство гъвкави и еластични смоли, което се състои от Flexible 80A ( с подобрена формула спрямо вече съществуващата Flexible Resin и от новата гъвкава смола 50А, влиза в производство на медицинска апаратура и професионални продукти.

Продължете да четете, за да научите повече за новите предложения от Formlabs и как са съобразени с нуждите на производството.

Гъвкави и еластични смоли за производството на медицински инструменти и апарати

Това са вид инженерни смоли, чиято цел е да замени външното производство на силиконови, уретанови и гумени елементи. По този начин, ще се скъси процесът на производство на много стоки, както и ще се намалят разходите за допълнителен труд. Този вид еластични смоли са мек и гъвкав материал, благодарение на който могат да се произвеждат нужните детайли на място в самото производство, вместо да се чакат доставки. Тези смоли са много подходящи за прототипиране на потребителски стоки, както и за роботика и за създаването на специални реквизити и модели.

Еластична смола Flexible 80A

Flexible 80A е смола с подобрена формула спрямо сегашната Flexible resin V2. Това е най-твърдият материал от тази група, който в същото време е и мек на допир. Наподобява гъвкавостта на каучук или TPU. Балансирайки идеално между мекотата и здравината, смолата 80A може да издържи на повтарящо се огъване и компресия. Тази смола може да се използва за:

 • Дръжки, ръкохватки и гумена допълнение към ръчни инструменти;
 • Уплътнения;
 • За амортизиращи материали и такива, чиято цел е да абсорбират удар;

За създаване на медицински модели на хрущяли, сухожилия и връзки.

Еластична смола Elastic 50А

Това е смола, която вече съществува, но до сега е била именувана просто Elastic Resin. Тя е най-меката инженерна смола, подходяща за прототипиране на части, които обикновено се произвеждат от силикон. Изключително добре служи за детайли, които се огъват, разтягат, компресират и трябва да са останат устойчиви при многократно повторение на  горе изброените действия. Те не трябва да се разкъсват, а да се връщат обратно към първоначалната си форма. Приложенията на еластична смола Elastic 50A включват:

 • Каишки, презрамки;
 • Компресируеми елементи;
 • Разтегателни корпуси;
 • В медицината, при изграждане на модели на меки тъкани.

Еластична смола Elastic 50А

BioMed медицински смоли със широко приложение

3D принтирането прави скок в технологичния напредък в медицината. Макар все още да има много възможности за иновации, новите технологии и днес успяват да предложат варианти за проблеми, които не са били решени години наред. Как здравеопазването се възползва от 3D принтирането? Различните видове медицински смоли помагат за:

 • Създаване на медицински изделия;
 • Планиране на хирургични процедури;
 • Разработване на импланти по поръчка;

Новата линия BioMed смоли е група от биосъвместими материали, насочени към употреба в медицината.

Прозрачна смола BioMed Clear

BioMed Clear Resin е здрава, твърда смола за биосъвместими приложения, изискващи дълготраен контакт с кожата или лигавицата. Този сертифициран по USP клас VI материал е подходящ за приложения, които изискват устойчивост на износване и ниска абсорбция на вода с течение на времето. Частите, отпечатани с BioMed Clear Resin, са съвместими с обичайните методи за стерилизация и могат да бъдат стерилизирани по стандартите на CDC.

BioMed Clear

BioMed Clear Resin се произвежда по ISO 13485 и е одобрен от FDA Device Master File. Тази смола е подходяща за:

 • Медицински инструменти и компонентите им;
 • Хирургически инструменти;
 • Устройства за съхранение и транспортиране на лекарствата;
 • Оборудване за биообработка;
 • Развойна и научноизследователска дейност.

BioMed Amber смола

BioMed Amber Resin е твърд материал, идеален за биосъвместими приложения, изискващи краткотраен контакт с кожата или лигавицата. Частите, които са принтирани с BioMed Amber Resin, са съвместими с обичайните методи за дезинфекция и стерилизация с разтворители. BioMed Amber Resin се произвежда по ISO 13485 и може да се използва за:

 • Медицински изделия;
 • Хирургични импланти и инструменти;
 • Шаблони и импланти;
 • Научноизследователска и развойна дейност.

BioMed Amber Resin

Дентални смоли за персонализирани шини, коронки, мостове и временни импланти

Това са пет нови типа дентални смоли, които разширяват съществуващото разнообразие от материали.

Дентална прозрачна смола  Dental LT Clear V2

Опитвайки се да подобрят Dental LT Clear Resin, специалистите променят формулата ѝ. Така се получава новия биосъвместим материал за шини и оклузални предпазители. Издръжлив и устойчив на счупване, този материал принтира прозрачни елементи, полира се до висока оптична прозрачност и издържа на обезцветяване с течение на времето.

Дентална прозрачна смола Dental LT Clear V2

Custom Tray биосъвместима смола за импланти и шини

Това е нова разработка от Formlabs, предназначена за изработка на персонализирани лъжички за снемане отпечатък за импланти, шини, коронки и мостове. Благодарение на материала могат да се принтират много точни и детайлни отливки за коронки и дентални мостове. Използва се и за шини, протези и импланти. С тази смола се принтират елементи за по-малко от час, което намалява времето за труд и позволява по-голяма производителност.

Custom Tray биосъвместима смола за импланти и шини

Temporary CB смола за временни възстановителни конструкции

Този вид смола е разработена в партньорство с BEGO, които са лидери в стоматологичните материали. Temporary CB смола е предназначена за директно принтиране на временни коронки, мостове и фасети. Въпреки че се използва за създаването на временни възстановителни конструкции, тази смола притежава и издръжливост, което позволява употреба до 12 месеца. Освен това улеснява процеса на работа между зъботехник, зъболекар и пациент, като позволява изцяло дигитален процес на работа.

Temporary CB смола за временни възстановителни конструкции

Permanent Crown Resin  биосъвместима смола за постоянни възстановителни конструкции

Permanent Crown е най-новият продукт от гамата биосъвместими дентални смоли, предназначен за 3D принтиране на постоянни възстановителни конструкции – единични коронки, фасети, вставки. В състава на смолата се съдържа високо съдържание керамика, налично в четирите основни нюанса на зъбния емайл по  VITA – A2, A3, B1 и C2. Permanent Crown се отличава с ниска степен на стареене, обезцветяване и натрупване на плака.

permanent crown

IBT resin биосъвместима смола за поставяне на брекети и алайнъри

IBT (indirect bonding tray) е смола, с която се изработва свързваща дъга за брекетите на даден пациент. Докато традиционното поставяне на брекети е времеемък и бавен процес, по време на който брекетите се прикрепят индивидуално към всеки зъб, с помоща на 3D принтирана дъга, брекетите могат да се поставят върху дъгата и наведнъж да се прикрепят към зъбните редици на пациента. Това съкращава времето, което пациентът прекарва на стоматологичния стол, минимализира дискомфорта и болката по време на процеса и оптимизира изправянето на зъбите. Ползите от употребата на IBT resin са видни и за самите ортодонти, защото биосъвместимите продукти на Formlabs съкращават и тяхното време за работа и спомагат в разработването на индивидтуален ортодонтски план за лечение за всеки пациент.

1 comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Молба за партньорство

  Не успявате да откриете информацията, която
  Ви е нужна?

  Свържете се директно с наш представител на телефон: 0878 797 490 

  Желаете ли да разговаряте лично с наш експерт?

  Запишете се за безплатна консултация с експерт по решения за 3D принтиране и 3D сканиране.

   Онлайн Поръчка и Поддръжка

   Заяви мостра за тест    Заяви мостра за тест